måndag 12 februari 2018

Autoimmun sötpotatis

Bakad sötpotatis 4 port.
Halvera sötpotatisen och lägg med skalet upp, så det blir det gott och krispigt i ugnen. Det hårdbakade skalet ger en fin kontrast till det mjuka innanmätet – och tanken är att du ska äta hela härligheten. Sätt ugnen på 250°C. Skär
4 sötpotatisar (motsvarande ca 800 g)
söi halvor på längden.  Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över
1 msk olivolja
och strö över
1/2 tsk chiliflakes 
1 pressad vitlöksklyfta
riven ingefära
1 tsk flingsalt
Lägg med snittsidan ner på plåten. Hyvla
25 g smör
över. Ställ i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 225° tills potatisarna är mjuka, ca 25 minuter (prova med en potatissticka).
Bild lånad från /www.ica.se

Örtig fetaostkräm  4 port
Gaffelmosa
150 g fetaost 
blanda med
2 1/2 dl matyoghurt (10%)
Rör ihop med
finrivet skal av 1 ekologisk lime
finrivet skal av ekologisk citron 
2 dl plockade färska örter (t ex rosmarin, timjan och salvia) 
1 krm salt 1 krm peppar
till en krämig röra som passar till det mesta. Citrusen ger extra skjuts och färska örter som timjan, rosmarin och salvia gör den till en favorit. Låt den gärna stå till sig i kylen en timme  fram till servering så tjocknar den.

Inga kommentarer: