torsdag 15 februari 2018

Ned med blodtrycket!

Efter att ha besvärats av högt blodtryck sedan ca 2 ½ år har jag äntligen lyckats ta bort den ena medicinen och kunnat trappa ned den andra. Mitt mål är att helt slippa blodtrycksmedicin och jag hoppas även kunna dra ned på och sluta med den andra medicin jag tvingas ra, men den kommer jag att försöka trappa ut först när mitt blodtryck är ok.
Hur har jag då gjort? Som du kanske redan läst har jag lagt om kosten till en variant av autoimmun/IFD LCHF, dessutom tränar jag disciplinerat och har lagt till kosttillskott liksom potatismjöl före läggdags.

Jag har också försökt ta intryck av tips för att sänka mitt blodtryck och har läst mig till i t ex Stegforhalsa.se i De bästa sätten att bekämpa  högt blodtryck, ”Arteriell hypertoni, ..., betyder att en person har nivåer som är lika med eller högre än 140 mm Hg systoliskt tryck, och nivåer som är lika med eller högre än 90 mm Hg diastoliskt tryck. Det är även associerat med högre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.  --- Trots att alla möjliga orsaker till högt blodtryck inte än fastslagits har man bevisat att det kan framkallas av genetiska faktorer [både mor och mormor har o hade högt blodtryck i mitt fall], samt att livsstil är en stor påverkan:  Överdriven konsumtion av salt och mat med hög salthalt Övervikt Stress och emotionella bördor Stillasittande livsstil Överdriven konsumtion av livsmedel med aminer (som härdad ost, öl och kallskuret)" I mitt fall stämmer inget annat än just den genetiska faktorn; äter varken mycket salt eller aminer  (bortsett från ost och dessutom läser jag att biogena aminer snarare ska vara blodtryckssänkande!). Jag är heller inte överviktig, stressad, har emotionella bördor eller ö h t en stillasittande livsstil!
Efter ett par år har jag återgått till att äta
proteinrik omelett av 2 ekologiska ägg med
40%-ig gräddeoch med fet avokado till
frukost; lchf när den är som bäst!

"I många fall, speciellt när endast det diastoliska trycket är högt, kan leversvikt vara ett problem. Du bör därför ta hand om dina njurar genom att äta en frukt- och grönsaksrik diet som även innehåller hälsotsamma nivåer av vitamin C" dvs precis som jag gör!
"Problemet med högt blodtryck är att det i många fall inte ger några symtom. Vissa av symtomen kan vara:  Huvudvärk Yrsel Tung andning Bröstsmärtor Surrande eller ringande i öronen Näsblod Suddig syn Ymniga svettningar   Om du drabbas av ett av dessa symtom eller misstänker att du kan lida av högt blodtryck bör du gå till närmsta klinik eller apotek för att kolla blodtrycket, och/eller träffa en läkare så snart som möjligt." Mina symtom, kommer dessutom snarare från mina hjärnblödningar. Men ok, här kommer tipsen:

"Vitlök [äter jag egenodlad nästan dagligen] är ett utmärkt vårdande livsmedel som kan lindra många besvär. Den kan bland annat rensa blodet och rena tarmarna. [Genomgående mina kursiveringar] När det kommer till högt blodtryck fungerar vitlök som ett kärlvidgande medel för blodkärl och artärer
Många känner redan till de hälsosamma fördelarna hos vitlök och äter den rå varje morgon. För att göra den lättare att konsumera kan du bre den på rostat bröd och lägga till lite olivolja.  Ett annat alternativ är att prova på den tibetanska vitlökskuren [se nedan!].  Avslutningsvis kan du även köpa vitlöksolja i kapselform, vilket kan vara bra för de som inte klarar av dess lukt eller smak."
Bild på Tibetanska vitlökskuren lånad från corneliasrum.bloggplatsen.se
Klicka på bilden så öppnas den större i nytt fönster!
Citron [dricker jag åtminstone ½  pressad ekologisk var morgon i min shot bestående av också 1 tsk kokosolja, 1 tsk honung, hett vatten, riven ingefära, gurkmeja och peppar] förtjänar att nämnas. Den skiljer sig från andra citrusfrukter eftersom den trots sin surhet har egenskaper som neutraliserar syror när den når magen. När det kommer till högt blodtryck hjälper den till att mjuka upp blodkärlen, vilket gör dem mer flexibla. Vidare innehåller citron mycket vitamin B som kan hjälpa till att förebygga hjärtsvikt.

Kronärtskocka [äter jag dock bara någon gång om år] har vätskedrivande egenskaper som möjliggör för kroppen att bli av med överflödig vätska, vilket i sin tur minskar arteriell spänning. Växten anses faktiskt vara ett naturligt botemedel för högt blodtryck eftersom den också innehåller höga mängder kalium jag [äter dock kalium-rik banan dagligen!]. Den hjälper dig även med matsmältningen och skyddar njurarna. När den finns tillgänglig rekommenderar vi att du äter den regelbundet – sauterad eller ugnsbakad. När den inte är i säsong kan du använda dig av konserver eller naturliga extrakt. 
Andra råd Bada dina armar i varmt vatten och dina fötter i ljummet till kallt vatten.  Om du tar vätskedrivande läkemedel [nej!] är det bra att även äta kalium som kosttillskott eller i din mat (tomater, buljonger, banansmoothies, mm.).
Norsk BootyBuilder för sätesmuskulaturen
ny gym-favorit!

Det är också viktigt att träna. Vi rekommenderar att du promenerar energiskt, springer, cyklar eller simmar i 30 till 45 minuter per dag, minst tre gånger per vecka." Själv tränar jag på¨gymmet varannan dag och de dagar jag inte gör det tränar jag QiGong eller simmar och dessutom, promenerar jag mycket.
"Det finns vissa kosttillskott som kan hjälpa till: koenzym Q10, vitamin B5, vitamin C [ser jag till att få i mig via frukt] och vitamin E [har jag börjat äta mot mina blåmärken].
Vi rekommenderar att du undviker kaffe, ingefära, te [det använder jag med gott samvete och tänker fortsätta med; ingefära är både gott, nyttigt, autoimmunt och allt möjligt annat medan kaffet jag dricker ca 1 kopp/dag av är ekologiskt och teet i princip alltid är grönt], mate [förstår jag inte vad det är], lakritsrot och tobak [använder jag dock inte], eftersom alla dessa höjer ditt blodtryck om du konsumerar dem regelbundet."

Inga kommentarer: