färsk lök från Ås trädgård |
750 g gul lök
45 g smör
Bryn smöret i tjockbottnad kastrull. Skiva löken och bryn den i smöret. Tillsätt
1 msk rapsolja
1 msk soja
rör om och puttra under lock i 15 minuter.
Häll över
1½ l kokande mörk buljong om du inte har tid att koka länge. 2 h ger underbar smak även med vanlig grönsaksbuljong.
Ta av locket och låt soppan koka i ytterligare åtminstone 30 min, då den också reduceras (=koka ned, d v s koka bort vätska från såsen så den blir mer koncentrerad i smakerna och) så att inget mjöl behövs. Ju längre den kokar ju godare blir det! När den kokat klart smaka av med
1 dl vitt vin/Vermoouth
1 tsk salt
Lägg
skivat surdegsbröd
massa god riven ost
över soppan, antingen alla i en soppskål eller en och en i portionsskålarna. Strö över den rivna osten och gratinera i 250° ugn i ca 10 minuter. Njut med gott bröd till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar