tre stycken eftersom jag också ångkokar och fryser in till vintern |
Romanesco är en relativt ny grönsak i Sverige, som faktiskt är en hybrid (korsning) mellan broccoli och blomkål. Ganska ofta kallas broccoli för romanesco och tvärtom eftersom romanesco är italienska för broccoli. Färgen är ljust grön och den är rik på C-vitamin och fibrer. Konsistensen på romanesco är krispig och den ska därför inte kokas för länge. Den har en mild kålsmak och används på samma sätt som blomkål och broccoli i gratänger, soppor, stuvningar och suffléer. Romanesco är även oerhört god att bara äta rå med bara dippsås eller i sallader. Koka helst bara al dente eller som ångkokad, för att behålla krispigheten och nyttigheter.
dela romanescon i buketter |
Ångkokar gör jag i den gryta med sil och lock som IKEA säljer som pastakastrull |
Vattnet ska inte räcka in i silen och det ska koka 5- 10 min. Känn efter med sticka så att den inte blir för mjuk ! |
Romanesco är även väldigt god som ensamrätt (lätt kokt) med smör, eller kokt kall med vinegrätt (1 del vinäger 2 delar olja och örtkrydda + salt). Dessutom är den fantastisk som garnering.
Förvara romanesco i skafferi eller kylskåp +2 - 4°, gärna i plastpåse då den annars torkar lätt och dessutom är känslig för etylen (tidigare kallat eten), som bl.a. finns i äpplen.
ångkokt romanesco färdig för infrysning i zip-bag från IKEA. Sådana blev jag enormt förtjust i när jag bodde i USA och har saknat här tidigare. Så praktiskt att slippa klämma till påsen! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar