söndag 23 juni 2013

Veckans många angrepp på feminismen

Inleds med ett av Katerina Janouch i Studio Ett i måndags (lyssna här), enligt Hanne Kjöller i onsdagens DN. Under min Skåne-resa har jag varken sett TV eller läst DN och radion har inte stått på P1 hela dagarna, så därför skulle jag ha missat det annars.
Katerina Janouch på bild från twitter
Jag tvivlar på att någon i min generation eller yngre håller med om hennes påstådda credo  att varje penetration är en våldtäkt. "Eller äldre" tillade en äldre vän. Det är alltså hennes egna personliga övertygelse hon pratade om och inte feminismens credosom hon påstod där. För ett antal år sedan sa Roks ordförande Ireen von Wachenfeldt i TV (se här) att män är djur. Visst är alla människor djur rent biologiskt. Men det är sådana påståenden som ger feminister dåligt rykte och som gör mångas, t ex Caitlin Morans arbete värdelöst. Feminister i allmänhet är inte manhatare eller tycker att komplimanger ... tolkas  som ett uttryck för att en kvinna  sextrakasseras. Snacka om att ha missförstått feminismen totalt fast  man påstår sig vara just feminist. Det är skrämmande okunnigt av henne att säga det och av reportrarna att inte ifrågasätta det.
Hanne Kjöller ur onsdagens DN. Klicka på bilden för att kunna läsa!
Det har också varit flera angrepp på kvinnor under veckan. Exempelvis strypgreppet konstsamlaren Charles Saatchi tog på sin fru kändiskocken Nigella Lawson nedan helt offentligt på en restaurang i London. Som Lawden Mohtadi skriver "Man tänker liksom inte att en man som har paparazzi­fotografer i hälarna ska se ut att misshandla sin fru på deras stamställe--- Han bortförklarar med att de 'gnabbades' ungefär. En kolumnist på The Guardian frågar sig: Om paret gnabbas så där ute, hur ser det ut hemma?---Så ser det patriarkala våldet vanligtvis inte ut. Det sker oftast i hemmet."
Lawson som annars är känd som en njutningslysten kvinna helt
i min smak är på bilden nedan en hunsad och rädd stackare.
Alexandra Pasaclidou skriver också i DN under rubriken Den grekiska krisen krossar kvinnorna om hur kvinnor drabbas hårdast av besparingarna i den grekiska offentligheten. Inte bara för att de offentliganställda som blivit arbetslösa främst är kvinnor. [I Sverige är dock 33000 färre kvinnor än män arbetslösa nu jämfört med i juni 2008 enligt TT. Här har ju (ännu) inte den offentliga sektorn behövt göra så stora indragningar som i resten av Europa.]
"Det EU, IMF och ECB bedriver – i folkmun kallad trojkan – är en kontraproduktiv krishantering som kickar kvinnorna tillbaka till hemmets allt mer otrygga vrå.--- Sparpaketen slaktar den offentliga sektorn som kvinnor historiskt haft ett större behov av. När förskolor och skolor läggs ner och lärare sparkas, när ålderdomshemmen försvinner och sjukvården krymper behöver man inte vara sociolog för att räkna ut vilka det är som bär bördan och tar hand om dem som staten sviker och sparar in på.--- Våldet mot kvinnorna ökar i takt med nedskärningarna.--- Med krisen som ursäkt gör slipsar med miniräknare livet till en hinderbana för halva europeiska befolkningen. Detta sker inte i talibanernas träskmarker eller mullornas medeltida mörker utan under ledning av en av historiens mäktigaste kvinnor. Detta sker när Europas öde vilar i en kvinnas händer.--- Angela Merkel är inte ensam om att vara kvinnlig kapten som styr skuld- och sparskutan mot avgrunden. Hon har sällskap av en fransk syster, den forna finansministern Christine Lagarde, som ersatte våldtäkts- och kopplerimisstänkte Dominick Strauss Kahn som chef för IMF." Som jag skrivit tidigare tror också jag att besparingar är ett farligt sätt att komma ur den ekonomiska krisen och att det är investeringar som behövs. Särskilt för kvinnors del. Jag avslutar som Pasaclidou gjorde "Det vi ser nu kommer att få konsekvenser för våra döttrar och våra döttrars döttrar."

Inga kommentarer: