söndag 16 juni 2013

Danskt blomster-gemyt i Småland

gigantiska fuchsior(?)
Gunillabergs herrgård i Bottnaryd i mörkaste Småland har danske blomkonstnären Tage Andersen öppnat upp för konst och växtlighet. För mig som är en konstnär som älskar det växande är därför detta nära nog paradiset!
... i stora järnkrukor runt ett av Andersens formgivna bord
Jag och Maja blev välkomnade dit när vi besökte Tage Andersen i hans butik härom sommaren. Förra sommaren tog vi oss aldrig dit, men i år var ett besök på Gunillaberg prio 1.
Fantastiska Afrikas Blå Lilja gör sig
utmärkt mot gula väggar
"Sommaren 2013 bjuder vi välkomna till vårt nya orangeri. Det ger Gunillaberg en helt ny dimension på flera sätt, med sina 400 kvadratmeter. Här finns nya utställningsmöjligheter, men även plats för konsertupplevelser och tak över huvudet när Royal Ballet från London gästar Gunillaberg i juli.
Sist, men inte minst, kommer orangeriet att hysa min träd- och växtsamling under vinterhalvåret och blir platsen för kameliautställningen våren 2014. I år kommer man på konsertsidan bl.a. att kunna uppleva den världskände dansk/svenske cellisten Andreas Brantelid söndag den 16 juni kl 17:00." står det i broschyren för 2013.
Scenen ser liten ut för balett kan jag tycka, men tänk en sådan upplevelse att se! Balett har ju i över hundra år varit den mest gränsöverskridande konstformen som inlemmar både musik, dans och bildkonst.
Här på Gunillaberg läggs också växtdimensionen till, vilket för mig gör det än mer intressant!
Gunillaberg är ett levande jordbruk så både får, grisar, höns och ankor finns bland konsten och växterna.
I godset och ute finns fantastiska kakelugnar och de vackert finurliga möbler Tage Andersen formgivit.
Det enda jag tycker är synd är att det inte framgår tydligt vem som gjort vilka verk. Verken ovan tror jag är Gun Gordillos, men det kan också vara Jens Birkemoses eller Sonny Tronborgs...
Sjöjungfrun ovan framför dammen och paviljongen kan ha gjorts av Jørgen Haugen Sørensen eller Sonny Tronborg. Tråkigt att något så viktigt inte framgår
Målningarna ovan bör i a f vara Sonny Tronborgs (tror jag). Jag saknar också skyltar som uppger vilka växter som finns på olika ställen. Visst finns det folk att fråga, men kön för att göra det kan ibland vara alltför lång...
Tronborg har i a f gjort målningarna ute efter en magiskt ringlande skogsstig som leder uppåt och nedåt i landskapet runt godset.
De stora närmast växtfärgade dukarna flyter verkligen in i vegetationen, samtidigt som de "står ut" med sina rektangulära former.
Riktigt häftigt!
Jag vill verkligen rekommendera en tur till Gunillaberg! Om du varken är växt- eller konstintresserad bör ron, gemytet och djuren locka.
Fast det var regnskutar emellanåt var det sol och vackert under hela vårt besök på Gunillaberg så det tackar jag ödmjukt makterna för!

Inga kommentarer: