söndag 2 juni 2013

Självinsikt, upplopp och ansvar

Att ha självinsikt är väldigt värdefullt eftersom det innebär att man realistiskt känner till både vad man är bra och vad man är dålig på. Anledningen till att jag tar upp det just nu är bilden nedan ur gårdagens DN.
Utan självinsikt; man skulle ha teflonmannen Carl
Bildts
självförtroende... Här på bild från DN igår.
Att som Carl Bildt på fullt allvar påstå att han har lösningen på klimathotet kan inte annat än illustrera en total brist på just självinsikt. Så brukar han också kallas teflonmannen, eftersom inget verkar fastna på honom. Utan att han med en högaktningsfull suck bara kan vifta bort vilka beskyllningar som helst genom att vända det till att kritikerna är dåligt pålästa. En amerikansk diplomat påstås ha kallat Carl Bildt ”a small dog with a big dog attitude” [en liten hund som inbillar sig att den är stor]...
bild ur Aftonbladet
Ett annat tydligt exempel på bristande självinsikt, eller kanske snarare verklighetsförankring är en video som över 30 000 personer gillar på Facebook. Visst är det duktiga killar som plockar skräp i Dalarna men jag tänker inte gilla att någon överlägset menar att ”i förorterna bränns bilar minsann, men kolla vad duktiga vi är”. Att jämföra välanpassade Dala-grabbar med de som bränner bilar i Husby tycker jag går över gränsen även om han som lagt ut det skulle ha gillat både svart och vargar. Det har inget att göra med att jag själv föddes intill i Husby Ärling 100, utan att sådana här händelser skett i många europeiska storstäder. Det är tydligen något som varit sig väldigt likt i 20 år, så om det fanns några enkla lösningar så borde någon någonstans ha kommit på dem redan.
Bild: Ord och inga visor.
Dela om du håller med.
Om det vore så enkelt att det bara handlar om att sysselsätta
sig med något så finns ju massor av nyttigt att företa sig...
Som kloka Dilsa Demirbag-Sten skrev i dagens DN: "Inte oväntat har politiker, debattörer och aktivister tävlat om att leverera de mest uppskruvade förklaringarna till det som har hänt. Oftast har man gett motståndarsidan skulden. Alla har fått en känga. Är det inte föräldrarna så är det alliansen, oppositionen, ungdomarna, stadsdelsförvaltningarna, skolan, DN:s ledarsida, kvällspressen eller polisen.--- Det är lättare att hitta en schackrutig diamant än att hitta någon som är beredd att ta ansvar för det som har hänt och det som kan komma att hända igen." Att ta ansvar för sina handlingar måste vara det vi svenskar är sämst på av allt. Därför är ordet förlåt så sorgligt svårt för många att yttra, fast det egentligen inte kostar mer än ett andetag att klämma fram. Även saknaden av det lilla ordet visar på den självinsikt som oftast saknas. Fast det ju egentligen är ett större nederlag att inte kunna erkänna att man är mänsklig och därigenom felar ibland! Det konstaterar jag med stor sorg i hjärtat, för som Demirbag-Sten skriver "Alla har ett ansvar  föräldrarna, alliansen, oppositionen, ungdomarna, stadsdelsförvaltningarna, skolan, DN:s ledarsida, kvällspressen, polisen, men också du och jag. Vi är samhället tillsammans. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. " Att skylla ifrån sig är att fly främst från sig själv, som jag ser det.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Det kan ju faktiskt rent teoretiskt vara så att Carl Bildt har rätt, märkligare saker har inträffat, och i så fall har han en enastående självinsikt.

Lyckans Smed sa...

Ja, man ska aldrig säga aldrig, men jag har väldigt svårt att tänka mig att om man tidigare ägt en oljekälla så ska man helt sonika ha lösningen på klimatproblemen i sin hand...
/*