måndag 24 juni 2013

Vad katten säger och spegelneuroner

Oerhört intressant för oss kattanter om hur man pratar med och förstår katter bättre. Lingvisten och kattanten Susanne Schötz föreläser om katters läten och vad de säger och menar. Här kan du se det.

Precis som Susanne Schötz säger så pratar människor liknande med katter, hundar och barn. Personligen har jag erfarenheten att jag härmar katten i tonläge, uttryck osv när jag pratar med den. Det är ju också så vi människor gör när vi umgås med människor vi tycker om. Vi "speglar" dem i beteende  och uttryck så det är inte särskilt överraskande. Det har med vår medkänsla att göra när spegelneuronerna (nervceller som hjälper oss att tolka omvärlden och ger oss värdefull information om hur vi bör bete oss helt utan att vi är medvetna om det. De aktiveras när någon utför en handling och när den som ser, hör eller till och med läser om (!) handlingen utförd av någon. Spegelneuronerna ”speglar” just någon annans uppförande som om den som tittar själv utfört handlingen i fråga. De informerar oss om hur andra har det och om vad som ska ske härnäst.) Läs mer om spegelneuroner också här! Jag är övertygad om att vi spegelneuronerna fungerar också på djur som vi har en nära relation till.
Så här presenteras föreläsningen av UR: "Finns det olika kattljud, och vad betyder de i så fall? Fonetikforskaren och kattvännen Susanne Schötz upptäckte att det finns förvånansvärt lite forskning om kattens läten. Det blev början till en ny indelning av kattläten utifrån melodi, intonation - och betydelse."
För er som inte vet det så spinner inte vilda katter, utan bara sådana som lever hos oss människor. Apropå det en kvinna berättar om en katt som inte spinner som egentligen inte är hennes.

Inga kommentarer: