torsdag 17 februari 2011

Antijantelagen och JAMtelagen

För tillfället pågår en diskussion om kvalitet/missunnsamt på en av stadens kultursidor, med anledning av att en av stadens konstnärer röner stora framgångar. Konst och musikälskare, som tydligen inledde diskussionen med att kritisera den framgångsrika konstnären i kommentarfältet till tidningens hemsida,  förstår jag vem det är på sättet  att uttrycka sig. Jag tycker att det är så tråkigt att denne uppenbarligen är så osäker på sig själv att den inte kan glädjas över konstnärens framgångar! 


Jag har inget annat belägg för det än min egen erfarenhet, men jag tycker ändå att det finns all anledning att här skriva att när man är stolt över det man själv gör, trivs med det och inte känner sig hotad har man ingen anledning att kritisera andras framgångar. Man blir inte större eller uppfattas bättre av att klaga på andra, utan istället uppfattas man som just missunnsam och avundsjuk, även fast man hävdar att så inte är fallet. Om man kan ta till sig att man är nog bra, så kommer man att uppfattas som ännu bättre när man kan glädjas med och berömma andra! När jag var ung var jag väldigt osäker på mig själv och missade sällan ett tillfälle att påpeka andras fel. Nu känner jag mig så pass trygg i mig själv att jag hellre berömmer och påpekar fel bara när jag frågas om dem. 
med fingret i luften för att känna vart det blåser? Nej,
visst ska man säga vad man tycker, men kanske tänka efter
varför man tycker det innan man uttrycker det...
bild lånad från http://tofflan.wordpress.com/2010/11/01/ 
Jantelagen, som säger att vi ska vara missunnsamma mot andra gör oss bara bittra. Lycka uppnår man bäst genom att utmana jantelagen"Har jantelagen ett så starkt grepp om det svenska samhället att man inte ens vågar må bra? Sticker det ut för mycket att vara lycklig?" frågar sig Anders Rolfer i DN  2010-01-01. 
För att bli lycklig är jag övertygad om att du skall tro att du är något, precis om alla andra
Du skall tro att du är lika god som alla andra
Du skall tro att du är lika klok som alla andra
Du skall inbilla dig att du är bättre, precis som alla andra
Du skall tro att du vet mer än alla andra, precis som de
Du skall tro att du är förmer, men det är också alla andra
Du skall tro att du duger till något
Du skall skratta med oss
Du skall tro att någon bryr sig om dig
Du skall tro att du kan lära andra något och att de också kan lära dig


Fast JAM-telagen är nog ännu  bättre: 
Du ska tro att du är något 
Du ska tro att du är förmer än andra 
Du ska tro att du är klokare än andra 
Du ska tro att du vet mer än andra 
Du ska tro att du duger till allt 
Du ska tro att alla andra bryr sig om dig 
Du ska veta att du har mycket att lära ut
Du behöver bara låtsas att du är en katt!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det handlar absolut inte om någon avundsjuka eller osäkerhet! Absolut inte! Jag är väldigt nöjd med allt. Det hela inleddes med en jämförelse med "Kejsarens nya kläder" men det är typiskt att om man inte tycker som gruppen blir man anklagad för avundsjuka, och det är verkligen intressant och märkligt att konstskribenten inte klara av att någon tycker annorlunda och att han reagerar så när det gäller henne. Alla måste få tycka som man vill.

Det var aldrig mening att kritisera en person, mera en företeelse som jag täönkt på en hel del.

Framgång är inte pengar eller att man säljer bra då tycker jag att man förstör för konsten och gör den till vilken handelsvara som helst och det är sorgligt, men det är i galleristers profithungers intresse. Det har skrivits en hel del artiklar om personen i fråga och det har nästan bara handlat om hennes försäljning inte mycket om det hon gör.

Jag missunnar ingen att få sälja eller framgång, det handlar bara om att jag blir så trött på vissa onyanserade konst och kulturskribenter och det finns många! Jag tycker inte att konst är det samma som pengar.

I dagens samhälle är det sorgligt att pengar och utseende är så viktigt och att det missuppfattas med lycka, som du är så intresserad av. Media hjälper till att upprätthålla den bilden.

Konst och musik älskare.

Lyckans Smed sa...

Hej! Jättebra att du alltid gläds åt andras framgång. Problemet är dock att när du skriver som du gör får man, som jag skrev, UPPFATTNINGEN att du skriver av missunnsamhet och avundsjuka. Jag tror mig VETA att du inte är missunnsam eller avundsjuk, men det är så det låter. Visst är det konsten det ska fokuseras på, men om det står att det säljer bra är ju det ett mått på att det är omtyckt och det är väl inte helt ointressant, även om det inte har med kvalitet att göra. Även om det inte tilltalar nån av oss två tilltalar det uppenbarligen väldigt många andra och det är väl bättre än att folk sätter upp nakenbilder från Playboy exempelvis?
Jag tror att eftersom konstnären är lite "medarbetare" i tidningen,är med i paneler osv blir det publicitet därför. Tror faktiskt att det har större betydelse än att galleristen "hypar" och tjatar fram denne. Inte utseendet, utan snarare att denne är framåt och tillmötesgående + att det det väl inte direkt skadar att denne är sin fars barn och därigenom känner folk som sitter på kapital.
Pengar har enbart med lycka att göra när det gäller att ha så man klarar överlevnaden och slipper oroa sig. Inte annars.

Lyckans Smed sa...

En hel del sökande och jag fann den omtalade artikeln – eureka! Med en massa god vilja kan jag förstå om man väljer att tolka orden ”I Jämtland har vi inget lag som tillhör den absoluta eliten i någon lagsport. När det gäller kultur har vi också länge hållit till i en gärdsgårdsserie trots att Jamtli lockar flera hundratusen besökare varje år. När Färgfabriken Norr startade för snart tre år sedan ändrades allt. Plötsligt skrevs det om Östersund i riksmedia, alla viktiga kulturjournalister dök upp här och intresset vände över en natt.” till att ” vi spelar i "Gärdsgårds serien" i Jämtland när det gäller konst och kultur”. Det är nog som Stenmark sa ”det gå’nt’ och förklar’ för dom som int’ nå begrip”…

Anonym sa...

Visst kan det vara ett mått på att konsten är omtyckt om den säljer bra och att den är bra, men det betyder inte automatiskt att det är bra för det. I många fall handlar det bara om spekulation med pengar. Jag vet inte om du läste artikeln i ÖP i höstas där en gallerist mest pratade om ett "Formidabelt genombrott" för att det sålts så bra, jag tycker inte att framgång som konstnär är det samma som bra försäljning. Knark och godis säljer också bra.

Jag tycker att det var en onödig och negativ krönika som skrevs om Jämtlands kulturliv, om att vi spelat i "Gärdsgårdsserien" när det gäller kultur, han verkar mest imponerad av kända namn. jag tycker att det liknar Jantelagen om något. Säger man emot honom blir man anklagad för att ha drabbats av den "Jämtländska avundsjukan" som han kallar det, jag visste inte att det fanns en speciell Jämtländsk.

Konst och musik älskare.

Anonym sa...

Jag ville bara säga att jag har skrivit väldigt många positiva, glada och uppmuntrande kommentarer till artiklar om konst på nätet, eftersom det betyder så mycket för mig. Då har det aldrig blivit någon som helst reaktion, det är första gången som Christer B bemöter något som jag skrivit. Det är märkligt och intressant på många sätt.

Konst och musik älskare.

Anonym sa...

Glömde skriva det att jag alltid skrivit positivt och uppmuntande förut och tänker även göra det i fortsättningen.

Konst och musik älskare.

Lyckans Smed sa...

Ja, jag vet att du brukar vara uppmuntrande och tycker att det är väldigt bra! Anledningen till att Jarlås inte kommenterat dina inlägg tidigare måste vara för att du skriver under pseudonym, så det är egentligen inte ett dugg "intressant". Jag måste erkänna att jag har svårt att förstå att man tycker nåt är så viktigt att man skriver inlägg om det, men ändå inte viktigt nog för att sedan stå för sina åsikter.
Jag tycker inte att Christer B gör rätt i att "hypa" nån som egentligen inte behöver ytterligare uppmärksamhet, men jag kan förstå att det kan ligga ett allmänintresse i det(precis som att "svasssa" för Yrjö Edelmann..). Du har rätt i mycket, men att angripa en namngiven person utan att stå för det är fegt och helt utan trovärdighet och det är främst det jag reagerar emot. Lev väl!
/*