måndag 1 juni 2015

Nyttan av ogräs

Något jag är väldigt tacksam över gällande mig själv är min förmåga att kunna vända på saker och ting så att det som ser illa ut istället kan ses som något väldigt bra. Det är tack vare det som min rehabilitering varit så framgångsrik enligt mina läkare.
Kirskål är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsaksom förr i tiden odlades bland annat i klosterträdgårdar.
Därför blev jag väldigt glad när jag såg rubriken Kirskål säljs i grönsaksdisken – för 600 kronor kilot. Det innebär att jag utan att skämmas kan skriva till er att sluta svära över ogräsen i trädgården, utan istället tipsa om hur de kan användas t o m som delikatesser istället! Tidigare har jag tipsat om att använda maskros mot vårtor och om hur gott ramslök är, men det här är ju ännu bättre!
bild lånad från Sydsvenskan

Det var Sydsvenskan som den 12 maj skrev att "Kirskål finns numera inte bara som ogräs i rabatterna, den har också letat sig in på grönsaksavdelningens primörhylla med ett kilopris på nästan 600 kronor." De pratade med Victor Johansson, försäljningschef för frukt och grönt på [ICA] Malmborgs i Limhamn i Malmö, som tagit in ogräset i butiken för första gången. Han säger:
– De flesta kunderna har blivit förvånade över att man kan äta kirskål. Jag kan ärligt säga att det inte har varit en försäljningssucce under veckorna vi haft den inne. Vi har kanske sålt 300 gram. Men det är kul att ta in nya saker med tanke på våra kunders matlagningsintresse.
"Helt plötsligt finns ytterligare ett skäl att rensa i rabatten. Vid sidan om kirskålen ligger nässlor och ramslök. Två andra vilda växter som gått betydligt bättre hem hos kunderna. '
– Ramslök säljer vi väldigt mycket av. Nässlorna går också bra, jag tror att det beror på att folk är mena vana vid att använda dem i matlagning, säger Victor Johansson."
Köksträdgården vid Ystad kloster skulle kunnat ha
tagit in kirskål som grönsak en gång i världen!
 Jag hittar så sajten www.dagsattplocka.se, som skriver att "Kirskål  [Aegopodium podagraria] Späda blad och stjälkar: mars - september  Varje år glädjer vi oss åt att se den första kirskålen titta fram. Det betyder att vi kan börja njuta av en riktig favoritgrönsak! Den är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsak [genomgående mina kursiveringar]som förr i tiden odlades bland annat i klosterträdgårdar." Häftigt va? Det hade jag ingen som helst aning om! Texten fortsätter: "Sedan kirskålen förvildades har den spritt sig över nästan hela landet. Du hittar den ofta i trädgårdar eftersom den trivs på skuggig, bördig kulturmark. Den är flerårig och hör till de flockblommiga växterna. --- Det är tur att kirskålen är lätt att skilja från sina giftiga släktingar. Den har nämligen en alldeles egen form på bladen, som är två gånger trefingrade med breda, spetsiga, tandade småblad.  Den brer ofta ut sig i gigantiska bestånd, så det är lätt att plocka ihop stora mängder på kort tid. Nu på våren smakar de späda ljusgröna plantorna som bäst och kan ätas färska som de är. När de växer sig större får de en beskare smak och även en lätt laxerande effekt om man äter för mycket av dem. Som tur är kommer det nya små plantor hela tiden, så kirskål går att skörda ända till hösten.  Det bästa med kirskål är att den helt kan ersätta spenat! Du kan plocka ihop flera liter nu på våren, förvälla och frysa in i små portioner att njuta av hela året. "
Recept på Brieost med kirskål, almfrukt och inlagd rabarber hittar du i den gröna länken, Grön smoothie med ängssyra och kirskål och Dahl Palak på kirskål likaså och fler här.
Nässlor är rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium,
kalcium, magnesium, zink och kisel. 
På http://kurera.se/läser jag: "[Ogräs] innehåller massor av nyttigheter och växer frodigt – du behöver inte vara orolig att de tar slut. --- Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.
--- Brännässlor Rika på klorofyll är brännässlorna stärkande för immunförsvaret. På våren kan man använda hela nässlan men lite senare på säsongen när den börjar bli stor så använder man bladen i toppen. Man kan även klippa ner nässlan så kommer nya skott. Nässlorna kan torkas och malas till ett näringsrikt pulver. Brännässlor är rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Innehållet av kisel gör att den stärker hår, hud och naglar och nässlan är även renande samt urindrivande och njurstärkande. Genom att mixa, förvälla eller steka nässlan får du bort den brännande känslan." Här hittar du fler recept för nässelrätter.
Se där; så kan du njuta av ogräsen!

Inga kommentarer: