Härom dagen skrev jag om hur vi kan och bör rädda bina och idag är det fjärilarnas tur. För egentligen finns ingen bättre hjälp i trädgården än bevingade och krälande trädgårdsmästare, som exempelvis också daggmaskar. Utöver att plantera lockande växter som t ex mest kända fjärilsväxterna buddleja och verbena så handlar det om att att skapa en miljö i trädgården som de trivs i, vilket www.blomsterlandet.se skriver när de ger tips på om man skapar en oas för fjärilar:
Monarkfjäril på en buddleja från Haven Österlen |
Har du en större yta till förfogande, satsa på olika växter med olika höjd och som blommar under en längre tid, från vår till höst.
Plantera helst flera växter tillsammans, det gör det lättare för fjärilarna att hitta rätt.
Fjärilar tycker om soliga platser, så plantera dina växter i ett soligt läge.
Ett grunt fågelbad ger fjärilarna en möjlighet att dricka varma dagar.
precis som bina söker sig också fjärilar till vatten. Mitt fågelbad har en liten grund våning upptill, som jag alltid fyller med vatten och även i själva badet har jag nu lagt vita dekorationsstenar så att insekter, precis som fåglarna, kan dricka även där |
Fler exempel på växter som fjärilar lockas av är röd solhatt / rudbeckia, myntor, oregano, chokladblomma, isop, salvia, syrener, praktröllika, kaprifol, kärleksört, syrenbuddleja och salvia," prästkrage, höstaster och många olika örter. Nästan exakt vad som lockar bina alltså!
Bild lånad från plantcaretoday.com |
www.coop.se tillägger att "För att locka till besök kan vi plantera djurvänliga blommor, träd och buskar. Därtill får vi hjälp med pollinering och att hålla nere antalet skadeinsekter. --- fåglar gör också nytta. De sätter i sig mängder av insekter med friskare växter som resultat, en god hjälp för att slippa ta till kemiska medel. ---Andra nyttiga insekter är nyckelpigor, stinksländor, blomflugor, parasitsteklar och stinkflyn. De hjälper till att hålla efter bladlöss, bladloppor, spinnkvalster, fjärilslarver med flera skadeinsekter. ---Trädgårdar med variation och ett visst mått av lite äldre, uppväxta träd eller buskar ökar djurens trivsel. En sådan mångfald träd, buskar, klätterväxter och örter som vävs samman till omväxlande miljöer ger våra flygande vänner föda och skydd. Försök skapa soliga, öppna plättar jämsides med lummiga, skuggiga och fuktiga. Plantera en häck av hagtorn, avenbok eller naverlönn i stället för att sätta upp ett staket så får fåglarna fina boplatser. I ett gammalt överväxt snår skapas också trivsamma fågelgömslen. Med en slingrande klematis bland grenarna ser snåret trevligare ut. Pröva till exempel med starkväxande skogsklematisen Clematis vitalba, eller med någon av de nya småblommiga arterna. --- Låt växternas fröställningar sitta kvar över vintern. Olika kardborrar, tistlar , syror och skräppor har särskilt värdefulla frön. De finns vildväxande, så var rädd om dem som visar sig i eller nära trädgården. Bland odlade växter kan nämnas cembratall, syren, solros, vallmo och kardvädd som alla har närande frön. Kardvädd Dipsacus fullonum får lila blomhuvuden som fjärilar och bin gärna besöker. Den finns att köpa som frö. --- för att vi ska få njuta av den fladdrande skönheten måste den vuxna fjärilen först genomgå ett stadium som glupsk larv. Ett nässelstånd i ett soligt hörn blir utmärkt barnkammare åt larver av nässelfjäril, påfågelöga, amiral, vinbärsfuks och tistelfjäril. Andra viktiga värdväxter åt olika fjärilslarver är bland annat klöverväxter, tistlar, violer, löktrav, malvor, många gräsarter, sälg, humle, måbär och vinbär. "
Strömsö lärde ut. hur man kan göra en fjärilsbar med:"Ifall du vill följa med vilka fjärilar som besöker din trädgård och vill ge dem lite extra näring, speciellt under perioder då inget blommar i trädgården, kan du grunda en fjärilsbar. Det är ju inte bara fjärilar som besöker baren utan många andra flygfän. Men alla har sin plats och sin betydelse i trädgårdens ekologiska system. Speciellt i slutet av sommaren, i augusti-september, finns det många hungriga; bin, getingar, humlor och blomflugor. Även många fjärilar som kommer att övervintra som vuxna, fyller gärna sin magar med lättillgänglig mat
fjärilsbar på bild ur Strömsö |
Det är bara bra om det hela börjar jäsa innan du hinner hälla upp det i burkar! Det är nämligen dofterna från jäsningsprocessen som lockar till sig fjärilarna. Till en flaska rödvin kan du lägga till ett halv kilo farinsocker. Ifall du inte har rödvin kan du också använda öl, i vilken du tillägger en gnutta jäst för att påskynda jäsningsprocessen, samt socker förstås.
Du kan använda precis hurudana burkar som helst till barer. Det viktiga är att de har stor öppning så att det inte blir rusning vid mynningen. Burkarna kan vara gamla fil- eller yoghurtsburkar, glasburkar eller något annat du hittar på hyllan.
Du kan hänga upp dem med järntråd som du virar ett par varv kring mynningen. Av samma tråd gör du ett tillräckligt långt handtag som du sätter fast i tråden runt mynningen.
Före du gör handtagen är det bra att planera var du vill hänga upp burkarna så du vet hur långa handtag som bör göras. Vi använde glaslyktor med färdiga kedjor och behövde inte göra handtag. Ifall du har frukt i alkoholblandningen fiskar du upp den först och lägger den på bottnen av burkarna. Därefter klipper du tvättsvamparna i avlånga bitar och sticker ner dem i burkarna så att en del sticker upp ovanom burkmynningen. Slutligen häller du i av alkoholen ända upp till burkkanten och hänger upp de färdiga barerna på ett soligt och vindskyddat ställe gärna nära blomrabatten. Kontrollera burkarna varje dag och häll i mer alkoholsockerblandning efterhand som ytan sjunker.
fjärilsbar på bild ur Strömsö |
---Placera gärna barerna så att du kan följa med vad som händer i dem utan att störa flygfäna. Utrusta dig med kikare och en bra fjärilsbok. Sätt dig ner och njut av solen och värmen precis som fjärilarna. Och när kvällen kommer byts de dagflygande ut mot nattliga besökare – nattfjärilarna!"
Du kan se programmet här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar