måndag 8 juni 2015

Krussjuka och vitlök

Förra veckan upptäckte jag att både mitt nektarin- och mitt PanTao-träd fått röda ihopkorvade blad och en beläggning.
Eftersom ingen jag frågade visste vad det beror på (och på Alnarp lär sig Maja om problem med fruktträd först i höst) la jag ut bilden nedan i en trädgårdsgrupp jag är medlem i och efter bara en stund fick jag svaret.
Krussjuka! "Ganska hopplöst om det är mycket stora angrepp. Googla för tips. Svavel, kalk aska. You name it." Nu är jag en sådan som bara taggas av när folk menar att något är omöjligt, så satte mig därför och sökte. Fann nedslående svar som "Någon säker bot mot krussjuka finns tyvärr inte. Problemet är världsomfattande. Svampsporerna sprids mest med regn. Det som sägs hjälpa mot krussjuka är att ha trädet under tak, men då ska man nog ha haft sitt persikoträd där ändå från början och hoppas att det även har varit så i plantskolan, för har trädet en gång blivit smittat med krussjuka är det nästan omöjligt att bli av med smittan" osv  fann jag på www.odla.nu, medan en annan sida skrev "Det kan hända att det hinner komma nya, friska blad istället för de avfallna under samma sommar, men detta med dubbla uppsättningar blad kan försvaga trädet så småningom.  --- Det finns tydligen individuella skillnader.  Svampen övervintrar på knoppar och bark, sedan smittar den bladen redan på våren."
Eftersom trpr enormt mycket på samplantering sökte jag även om det finns någon sådan lösning och tänkte att pepparrot och vitlök verkar hjälpa mot de flesta problem folk tror är olösliga. Jag sökte därför på om det skulle kunna tänkas hjälpa på både svenska och engelska sajter och till slut fann jag det! Tyvärr hittar jag inte längre länken till det, men det kan även stå i någon bok jag har,
Att plantera vitlök vid sådant som angripits av krussjuka botar det inte, men lindrar problemen!
I oktober satte jag mer vitlök än jag kommer att ha användning för, eftersom jag satte mellan alla rosor för att slippa ohyra på dem. De har vuxit sig så stora som ovan, så jag tog upp och delade på en av de största plantorna, som jag satte mellan persikoträden och jag satte även en klyfta vid vardera trädet, men det kommer att dröja innan det kommer upp.
Det påstås också att det är viktigt att man i görligaste mån plockar bort angripna blad direkt och kastar dem någon annan stans än i komposten  (smitta som inte bör spridas i jorden).  En annan kommenterade dock på trädgårdsforumet "Jag har ett stort persikoträd som har haft krussjuka i 20 år men som glatt ger frukt som vi gör marmelad av och lägger i konjak. Lat som jag är tröttnade jag på att plocka blad, och när trädet dessutom är så högt är det omöjligt. De dåliga bladen ramlar av och nya friska kommer istället. Antar att en fördel i sammanhanget är att trädet står vid en plattsatt yta så att inget annat smittas." Väldigt bra information som jag härmed delar vidare, liksom att det också är bra om trädet har god näringstillförsel (gödäing) och vattning och att det står i god jord. 

Inga kommentarer: