söndag 21 juni 2015

TRX - att lägga band på träningen

För en månad sedan skrev jag om att TRX nu finns som gruppträning på gymmet och nu har jag äntligen testat denna oerhört jobbiga träningsform där man främst använder den egna kroppen som verktyg och motstånd. TRX är en förkortning av Total Resistance Exersise och sedan 2012 har jag tränat redcord på egen hand och det är ju väldigt likt det, men alltid bra med nya influenser och pepp från en kunnig instruktör!
Instruktör var Patric (som också är en av de tre ägarna till Wellnez) och han berättade den fascinerande bakgrunden till träningsverktyget. Att det var den amerikanska flottan, Navy SEALs, som utvecklade denna platsbesparande träningsform på skeppen, genom att använda rep och lakan. Jag läser så på TRXs amerikanska hemsida att TRX "grundare och uppfinnare Randy Hetrick tog examen från USC, varpå han tillbringade 14 år inom Navy SEALs som färltjägare. Där innebar förhållandena han inspirerades till att experimentera mad vad han skulle utveckla till vad som skulle bli TRX. Han berättar om 'den smutsiga lilla hemligheten att alla inom Navy SEALs lär sig att sy för att kunna reparera sin utsrustning.' Tidigt under hans karriär brukade han använda de färdigheterna till att skräddarsy och modifiera utrustningen. Vid ett tillfälle använde han sina kunskaper till att lösa ett problem: Hur håller man sig vältränad när man är på resande for?--- Han fick en snilleblixt när han experimenterade med ett gammalt jiu-jitsubälte och några extra fallskärmsselen som han hängde sytt ihop för hand och hängde över dörren. Han upptäckte då den ändlösa allsidigheten med det han just tillverkat. Han kunde ro, göra pull-ups och chins, pressar och en uppsjö andra styrkeövningar." 2001 satte han igång tillverkningen och resten är, som man säger, historia. 
Grejen är dock den att även om Randy Hetrick  inte kände till det (och det inte direkt är allmänt känt) så har just Redcord, som jag "låser" ovan, enligt sin hemsida "över 20 års erfarenhet av smärtbehandling och rehabilitering," De fortsätter "Redcord är den gemensamma nämnaren mellan hälsovård och ett aktivt liv." Något jag skulle ha enorm nytta av, men hittills inte haft en aning om! Läser därför vidare "Redcord® är den ledande leverantören för lösningar för funktionella träningsövningar. Lösningarna kommer att förstärker fysisk funktion och allmänt välbefinnande precis som idrottsprestationer.--- Redcord används av terapeuter, vanliga människor och atleter över hela världen för att  rehabilitera funktionella aktiviteter, förebyggande av skador och träningsprestationer," Neuromuskulär aktivering kallas det på deras svenska hemsida. "Genom sin unika behandlingsmetod, Neurac – Neuromuskulär aktivering, kan Redcord erbjuda en lösning för framtidens rehabilitering där fokus ligger på orsaken till problemen istället för på symptomen. Utvecklandet av metoden och tillhörande utrustning bygger på vetenskapliga studier och mångårig erfarenhet av rehabilitering och elitidrott. Rehabiliteringen sker med speciellt utvecklade övningar i Redcords slingor som syftar till att återställa smärtfria rörelsemönster och uppnå funktionell förbättring.
Se där hänger jag och pressar allra längst till höger!
Bild lånad från Wellnez
Med Redcord behandlas och tränas människor i alla åldrar och på alla nivåer. Behandlingsmetoden fungerar på såväl äldre människor med neurologiska besvär som på elitidrottare i behov av rehabilitering." Ytterligare anledning för mig att fortsätta med det alltså!

Inga kommentarer: