lördag 20 juni 2015

Sommarsolståndet

Majas fina sol
Imorgon är det sommarsolståndet alltså den tidpunkt när solen står som högst på himlen under årets längsta dag. Just i år infaller det imorgon kl 16,38. Då tänker jag därför befinna mig vid Ales stenar. för att bevittna hur solen står vid precis den tidpunkten och om teorin om att det är en solkalender verkar stämma.
Kerstin Perssons bild av Ales stenar 21 december nästan vid vintersolståndet 
Sommarsolståndet innebär solen når zenit över Kräftans vändkrets i Sahara och då "vänder det och blir mörkare och mörkare", som pappa alltid påpekat till min och mina systrars stora irritation  Redan dagen efter blir dagen en aning kortare och solskivan går mot Stenbockens vändkrets på det södra halvklotet. Jag ser inte fram emot att det blir mörkare och blir vinter, kanske är det därför jag tycker att det är roligt med den här bilden med Buddy ur julfilmen Elf just nu:
"Bara 27 fredagar kvar till jul",  Buddy längtar...
Att sommarsolståndet och midsommarafton numer så sällan sker samma dag beror på att det beslutades 1953 att just midsommarafton alltid ska infalla en fredag, mellan den 19e och 25e juni. Ett "riktig midsommaraftonsfirande" då det också är sommarsolståndet skedde senast 2013.  
Bild lånad från  www.dn.se/
Tidigare firades midsommarafton den 24 juni, eftersom den kristna kyrkan beslutade redan på 300-talet att det skulle ske på Johannes döparens dag, som därför fick bli midsommardagen i Sverige. Därför skedde firandet av midsommarafton den 23 juni ända tills 1953, då det nuvarande midsommarfirandet infördes. I Norge och Danmark firar man inte midsommar utan istället det kristna Sankt Hans, vilket i Jämtland blev Jensmäss.

bild lånad från www.smhi.se
Det ska verkligen bli spännande Ales stenar vid imorgon!

Inga kommentarer: