torsdag 4 juni 2015

Godis-överdos

Usch! I helgen gjorde jag något riktigt dumt. Eftersom jag inte ätit godis på länge och det var extrapris på lösviktsgodis köpte jag och åt en massa. Egentligen tyckte jag inte ens att det var särskilt gott, men när jag väl börjat äta kunde jag inte sluta. Jag fick därför en rejäl godisöverdos, så nu kommer jag inte att äta godis på ett bra tag!
Särskilt inte med alla dessa argument som jag hittade alldeles efteråt:
"1. Sjukdomar Socker har kommit att bli ett stort folkhälsoproblem. I Sverige äter vi 50 kilo socker per person och år, det är tre gånger mer än vad WHO rekommenderar [genomgående mina kursiveringar], och 25 procent av sockret kommer från just godisSockerrelaterade sjukdomar ökar, liksom hjärt- och kärlsjukdomar med följande hjärtdödlighet. Fler och fler blir även sockerberoende.
2. Övervikt Fetma och övervikt kostar samhället 20 miljarder kronor per år, och den ökande fetman kommer att leda till att kostnaderna ökar drastiskt. I Sverige är var femte skolbarn överviktigt, mellan 30 000 till 50 000 barn är så feta att de riskerar att dö i förtid.
3. Tänderna Dagens godiskultur skapar karies som riskerar att skapa hål i tänderna. Och just småätandet, vilket är grejen med lösgodis, lite då och då är det som är värst. Godis fräter på tänderna vilket dessutom i sin tur kan ge dålig andedräkt.
4. Djurrester De flesta vet nog vid det här laget att godiset får sin färg eller glansiga yta från lössrester. Dessutom innehåller godiset slaktavfall, gelatinet är gjort av grissvål som rensats, kokats och blekts. Men även av ben, hud och senor från gris och nötdjur. Ett tag misstänkte man till och med att godis kunde ha koppling till galna ko-sjukan då man utvann fett ur kadaver i Europa.
5. Härdade fetter är fett som på kemisk väg gjorts hårdare, och mättade fettsyror omvandlas bland annat till transfettsyror. Ett syfte med transfett är att förlänga hållbarhetstiden. WHO har rapporterat om hjärt- och kärlsjukdomar, men även övervikt/fetma och en del sjukdomar. Det höjer även det onda kolesterolet och sänker det goda.
6. Miljön Godis och chips har visat sig vara dåliga för miljön, och allra värst är skumgodis följt av gelégodis och mjölkchoklad. En påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. Detta enligt en studie av SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) på uppdrag av Livsmedelsverket.
7. Allergier Azofärg och tartrazin som används i godis kan ge allergireaktioner. De här ämnena förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Hudutslag, svullnader, anafylaktisk chock, nässelfeber, klåda och astma är bara några av bieffekterna. Även natriumbensonat kan ge allergiliknande symptom. Vad gäller gluten- och mjölkallergiker är det omöjligt att veta vilka smågodisar man kan äta eller inte. Och skulle du veta så kan det i alla fall finnas rester på sleven du tar med.
8. Bakterier Även om godislådorna har lock öppnas de hela tiden och/eller lämnas öppna. Damm, smuts och bakterier tar sig lätt in där. För att inte tala om slevarna som alla tar i med sina händer, tappar på golvet och lämnar kvar i godisfacken.
9. Graviditeten Om du gillar lakrits bör du ha i åtanke att det kan påverka saltbalansen i kroppen, därför bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits. Studier har också visat att mycket lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner.
10. Hyperaktivitet [är ifrågasatt!] Vid universitetet i Southampton har man testat sex azofärgämnen, eftersom man misstänkte att de gjorde barn påtagligt hyperaktiva. Något som tyvärr bekräftades, och även kan gälla fler azofärgämnen. Även färgämnet kinolingult testades och visade sig skapa hyperaktivitet och inlärningssvårigheter hos unga."

Dessutom har jag varit väldigt dålig i magen och fått en massa utslag; huvva!

Inga kommentarer: