söndag 13 mars 2011

Gregoriemarknad

Varje år vid helgen närmast då Greger (Gregorius) har namnsdag firas Gregoriemarknad i Östersund. Tidpunkten var väl vald, och marknaden hölls 14 dagar efter att marknaden i Levanger (som i sin tur hålls några dagar efter marknaden i Röros) avslutats så att det var möjligt att komma till Gregoriemarknaden efteråt. Det är en marknad med anor ända från Vikingatiden, som under århundranden har varit Jämtlands och till viss del även Tröndelags viktigaste marknad. 1986 återuppstod marknaden i modern tappning och är nu en mötesplats för forbönder och knallar, som säljer allt ifrån skinnjackor, rökta korvar och lakritsremmar. Hemslöjden, som alltid varit en del av marknaden binder ihop traditionen och det är mycket Norrmän både bland knallar och besökare. Kanske känner du till att Jämtland ibland kallas Øst-Trøndelag fylke i Norge? Jämtland hade oftare haft handelsförbindelse västerut förr. Marknaden innehåller en historisk del som säljer varor såsom de såldes för flera hundra år sedan. Gregorie Marknad lockar varje år ca 50.000 besökare. 
folkvimmel på väg ned mot Badhus/Vinterparken
Gregoriemarknaden fick sitt namn efter påven och senare helgonet Gregorius I. 
Igår var jag ut på den i det vackra vårvintervädret. Trots förkylning är det tråkigt att missa denna folkfest och dessutom behövde jag fylla på mitt ostförråd. Det görs så fantastiskt mycket god mat och särskilt ostar runt om i Jämtland!
Från Skärvångens bymejeri köpte jag både Randi och Brie
Provsmakade av all den goda lokalproducerade maten och ost från alla håll och kanter. Den ena godare än den andra. Nu ska jag bara njuta. och hosta... Hostan var priset jag fick betala för min marknadstur igår...

Inga kommentarer: