lördag 12 mars 2011

Dags att plantera om krukväxterna!

Som jag skrev redan i början av mars är det läge att plantera om växterna  när man ser att det kommit nya skott, vilket det gjort då.  När ljuset börjar komma åter är det ju dags att planera och när skotten kommit även plantera om sina vintertrötta växter och kanske köpa nya fräscha. (Om man inte som jag redan har överfullt i fönstren vill säga.)
Gunilla-krukor från Upsala-Ekeby är mina favoriter.
De tillverkades  i 5 storlekar under 1950 – 70 talet.
Ärvde gula i flera olika storlekar o en vit  av farmor och
har  köpt till när någon av dem farit i golvet. Tyvärr
finns inte längre så många längre och de blir allt dyrare... 
Varför ska man då hålla på med något som är så besvärligt och smutsigt? Det är väl bara att vattna och plocka bort gula blad, eller? En växt lever ju av den näring som finns i krukjorden, så efter en tid finns inte längre några näringsämnen kvar, så då börjar plantan "svälta". Ett tydligt tecken på det är när plantan fäller ett av de nedersta bladen samtidigt som ett nytt utvecklas. Plantan orkar helt enkelt inte försörja fler blad, vilket gör att tillväxten blir långsammare och plantan får blekare och blekare blad. Lite extra näring kan gå bra under en period. Problemet är dock att de näringsämnen som just den plantan inte behöver ansamlas så att koncentrationen av de blir så stark i krukjorden att plantan far illa.
När krukan börjar bli full av rötter är det omplanteringsdags. Unga plantor behöver vanligen planteras om varje vår, medan äldre exemplar kan vänta två till tre år. På dem kan man "fuska" och bara byta ytjordlagret varje år. Genom att försiktigt slå ut jordklumpen ur krukan kan man se hur rötterna har det. Man skakar så av så mycket gammal jord som möjligt i samband med omplanteringen. En annan orsak till att man planterar om är att ge plantan en större kruka så den får större plats för rötterna. Det är nämligen rotsystemets möjlighet till utveckling som styr plantans tillväxt, så då får plantan en chans att växa till och bli större. (Motsatsen är den lilla krukan/jordvolymen och rotbeskärning, som gör bonsaierna så små.)
Min största Gunilla-kruka med Medinilla i. Jag har någonstans läst
att det 
är den blomkruka som tillverkats i flest exemplar i Sverige. 
Formgivaren Bertil Nilsson,var säljare för Upsala EkebyKrukan är tillverkad
i terrakotta och jag har sett den i fyra olika färger, vitt, gult, grönt och svart.
Tips vid omplantering
Plantera i första hand om de växter som verkar stå för trångt i sina krukor. Närmast större krukstorlek brukar vara lagom. Du kan gärna beskära rötterna lätt i samband med omplanteringen, och dela plantor som växer med bulber, knölar eller rhizomer. Det måste sitta minst ett skott eller en bladknopp på varje underjordisk del när du delat plantan! Om du vill ”fuska” med omplanteringen kan du göra det genom att lägga lite ny jord på kruväxtens gamla jord, så får den i alla fall lite ny energi och ser fräschare ut. Och till sist, köp riktigt bra jord, det kommer växterna att tacka dig för. Se till att dina krukor är ordentligt rengjorda innan du planterar en ny växt. Annars kan sjukdomor spridas från växt till växt. Rengör krukorna med hjälp av en gammal diskborste i hett vatten och såpa.. Om någon av de omplanterade växterna behöver beskäras bör du vänta med det cirka 2 veckor efter omplanteringen.
Jordval De flesta växter mår bra i vanlig blomjord, men det finns undantag som fordrar specialjordar t ex orkidéer,  azaleor och flamingoblommor. ”Vanlig" blomjord ska vara porös. (För mycket torv i gör jorden kompakt, hård och svårvattnad.) Om du ska så, sätta skott eller sticklingar rekommenderas såjord eller kaktusjord, eftersom vanlig jorden är för stark. Tänk på att det ska finnas vattningsmån kvar överst i krukan. Ställ krukan i blöt en stund innan du planterar i den och krukan. Ställ krukan i blöt en stund innan du planterar i den och vattna igenom växten ordentligt. Sedan bör jorden få torka upp igen innan nästa vattning.
Lecakulor ger bra dränering i botten på planteringskrukan, eftersom de minskar risken för att jorden ska bli för sank  om det är vatten på fatet eller i ytterkrukan. Blanda lecakulor i jorden om du vet med dig att du eller i ytterkrukan. Blanda lecakulor i jorden om du vet med dig att du brukar vattna för mycket! 
bild lånad från http://mia-fangadagen.blogspot.com/ med farmors kruka
Val av kruka i lera/plast beror på hur du vill  sköta växterna. Lerkrukan passar oss som lätt vattnar ihjäl växterna (och är snyggare, enligt mig). Den avdunstar vätska även genom sina lerväggar, så att växten torkar upp snabbare. Lerkrukan har lite tyngd, som ger också stabilitet så plantorna inte välter. Plastkrukan håller sig fuktig längre, så då behöver du inte vatten lika ofta. Rottemperaturen blir i plastkrukan också lite högre eftersom ingen energi går åt till avdunstningen genom krukväggen. Den högre temperaturen stimulerar även rotutvecklingen. Krukans storlek påverkar också hur ofta man behöver vattna. En stor jordvolym håller fuktigheten längre.
Jag tycker det är svårt att hitta fina nytillverkade krukor, därför samlar jag på gamla och har ärvt en del av farmor och mormor. Särskilt de från Upsala Ekebys fabrik passar mig.
Källor: 
http://husmorsskolan.blogspot.com/2010/03/plantera-om-din-krukvaxt.html 

Inga kommentarer: