söndag 18 mars 2018

Samhörighet=livsviktigt (och om FIRO)

Jag har sedan min olycka lidit av hjärnvärk, vilket jag kallar den migränliknande huvudvärk jag haft efter mina hjärnblödningar. De senaste månaderna har jag, tack och lov, varit förskonad från de värsta attackerna och jag tror faktiskt att jag funnit botemedlet. Dels har jag lagt om kosten med hänvisning till bl a Kathleen Desmaisons, och David  Perlmutters råd, vilket jag skrivit om tidigare.
Jag har även tränat disciplinerat varannan dag sedan nära nog två år men viktigast av allt är jag övertygad om att den känsla av samhörighet  jag upplever sedan några månader är. Dels tack vare min kärlek men därutöver har jag nyligen blivit invald i ÖSKGs styrelse och dessutom känner jag att jag har flow i mitt måleri nu. Så skönt efter många tunga år!
FIRO-modellen presenteras på bild lånad från jobzone.se

Jag har också tidigare tagit upp hur viktig känslan av samhörighet är, liksom att känna sig accepterad och trygg, så jag kommer nu att förklara FIRO-modellen [fundamental interpersonal relationship orientation], där dessa aspekter betonas. FIRO-modellen används mycket både inom näringslivet för att hjälpa företag och ledare att bättre förstå de mekanismer som styr vårt handlande och gruppbeteende. Det används även inom idrotten och kommer fån hur den amerikanske psykologen Will Schutz fann att vissa grupper är effektivare ihop (han undersökte funktioner ombord på bl a stridsfartyg), trots att de enskilda personernas skicklighet och utbildning var densamma som på andra och det av fem orsaker. Schutz fann att de framgångsrika grupperna genomgått fem faser i en särskild ordning för att de skulle lyckas. De fem faserna i FIRO-teorin är: 
  1. Tillhörighet då en grupp lär känna varandra och gärna undviker konflikter, då alla vill passa in och bli accepterade. Gruppen kommer vidare först när alla i gruppen känner sig accepterade, så denna fas kräver stor energi från arbetet så det är viktigt att klargöra regler och ha struktur för samarbetet. Ledarskapet behöver auktoritet för att ge tydlighet och trygghet
  2. Idyllfasen Alla pustar så ut när de känner sig accepterade  så när gruppen kommer in i denna fas stannar produktiviteten upp. Gruppen är nöjd och lever i nuet, men så mycket faktiskt arbete utförs inte. Det är en så trevlig fas så många grupper stannar upp och är nöjda här. Alla bör givetvis få njuta ett tag av segern och känslan av den så viktiga tillhörigheten, men nästa fas väntar för att inte stoppa utvecklingen.
  3. Rollsökning Den som är accepterad i gruppen bör sedan finna sin roll i den. Kanske som den informella ledaren eller kanske behöver ansvar tas för ett visst specialområde i projektet? Här börjar krafterna mätas med varandra för att se vilken roll var och en passar för. Alla är intresserade av att hitta sin roll för den ger trygghet. Det kan lätt uppstå konflikter mellan olika personer och grupperingar här, så som chef är det viktigt att vara beredd på det och att vara lyhörd för vem som passar var och att kunna medla när det behövs. Mycket energi kan annanrs gå åt i interna konflikter och stridigheter. Därpå kommer så
  4. Gemytfasen då alla åter kan ”hämta-andan” i och med att alla har funnit sina tydliga och klara roller. Även nu kan dock produktiviteten vara låg. Härnäst kommer den mest intressanta fasen som få grupper tyvärr uppnår i arbetslivet, nämligen
  5. Samhörighetsfasen, vilket också är vart ni stävat! Våra roller växlar nu beroende på behov, så att var ock en hittat sin naturliga plats. När ämnet för dagen är något någon annan har kunskap kring och förmåga att leda så kan var och en låta henom ta över ledningen vid varje sådant tillfälle. Känner jag mig trygg i min roll har jag heller inga problem att underordna mig när det gagnar arbetet och oss alla. Ett väl fungerande lag innebär att vi kan gå in och täcka för varandra och skifta roller efter behov. Man vet att man är accepterad, man är så trygg att det går utmärkt att släppa rollen till någon annan som är bättre lämpad för arbetsuppgiften just då. Det innebär trivsel och hög produktivitet, men vid förändringar får man gå tillbaka i faserna och jobba sig tillbaka hit. En väl fungerade grupp kan snabbt återgå till samhörighetsfasen genom just samhörighet, att känna sig accepterad och trygg.

Schutz visar att en så mogen grupp behöver kortare tid att återvända till den senaste fasen. Den som känner sig tillhörig blir trygg i det även om hen inte är som de andra. 

Inga kommentarer: