tisdag 6 mars 2018

Morötter för hälsan o inte bara smaken!

Jag älskar morötter och behöver egentligen inte övertygas om att äta det. Ett stort problem med lchf är att det anses att "Grönsaker som växer ovan jord har lågt kolhydratinnehåll och kan ätas fritt. Grönsaker som växer under jord (rotfrukter) innehåller mer kolhydrater, du behöver vara mer försiktig med dem (speciellt potatis)." som www.dietdoctor.com skriver.
Det motsägs framför allt av synen på resistent stärkelse som jag skrivit om och av det faktum att tryptofan/serotonin, som jag ser som så oerhört viktigt. Potatis(mjöl) ska också läka tarmslemhinnan enl David Perlmutter.
Thehealthsite.com listar 10 hälsofördelar med morötter som Svenska dagbladet.se översatt och jag delar med mig av här eftersom jag också älskar morötter.
"Det finns en gammal myt om att morötter skulle förbättra synen. Så är inte fallet, men A-vitaminbrist kan påverka synen negativt [genomgående mina kursiveringar]. Äter man då en morot, som innehåller 200 % av rekommenderat dagsintag av A-vitamin, återställs synförmågan." OBS att då krävs fett till eftersom de fettlösliga vitaminerna (D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin) måste lösas upp i fett under matsmältningen för att kunna tas upp i kroppen, annars kommer vitaminerna att föras ut via tarmen.
"Morötter  har länge använts som huskur på grund av sina antiseptiska egenskaper. Om du till exempel skulle råka skära dig, applicera bara morot på såret för att förhoppningsvis förhindra en infektion. Använd i riven eller kokt form. 
Falcarinol är ämnet i morötter som tros ha anticancerogena egenskaper. Forskning [vid Århus universitet] har visat att morötter kan reducera risken att utveckla lungcancer, tarmcancer och bröstcancer. Morötter innehåller också antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin som skyddar kroppens celler och på så sätt motverkar cancer. 
I morötter finns vitamin A och andra antioxidanter som skyddar huden mot skada. Det är fria radikaler som påverkar huden och gör att den åldras, på samma sätt som metall rostar [oxidation]. Antioxidanterna motverkar de fria radikalerna så att de inte skadar huden i samma utsträckning. 
Hjärtsjukdom är en vanlig folksjukdom. Morötter är fullmatade med betakaroten,  alfakaroten och lutein  som är bra för ditt hjärta och som kan motverka hjärtsjukdomar som hjärtattack och högt blodtryck
Krispiga morötter är finfina saker för dina tänder. När du knaprar på en morot ökar salivproduktionen i munnen, vilket oskadliggör bakterier som orsakar karies
Vill du ha fart på dina spermier så ska du äta morötter. Forskare [vid Harvard] har funnit att betakarotenet i morötter ökar spermiernas rörlighet med 6,5-8 procent
Du kanske har märkt att varje gång du får ett litet sår så upphör blödningen efter ett litet tag. Blodets koagulation snabbas på av vitamin K, som finns i morötter
Morötter är inte bara bra för dina ögon, din hud och ditt hjärta. Dessutom boostar de ditt immunsystem. Det är immunsystemet som hjälper din kropp att tillfriskna från ett flertal krämpor samt skydda den från infektioner. 
Förstoppning beror på att matrester hopar sig i tjocktarmen. I likhet med de flesta andra grönsaker och frukter är morötter rika på fibrer som hjälper tarmarna att arbeta mer effektivt och därmed motverka förstoppning." Inte undra på min kärlek till morötter!

Inga kommentarer: