torsdag 22 mars 2018

Ursäkten som både kan lindra och bota

Jag har lagt om kosten, tränar disciplinerat varannan morgon och jag har dessutom funnit ett sätt att lätta den hjärnvärk. jag lidit av sedan min olycka och hjärnblödningarna jag fick då. Jag blir därför egentligen inte så förvånad av att läsa på medicaldaily.com från okt 2014 och livescience.com från mars 2013 och vill gärna dela med mig av hur det som annars ses som en ursäkt för att slippa faktiskt kan underlättas och närmast botas, alltså hur huvudvärk bevisligen lindras av orgasm för vissa, enligt en studie vid University of Münster från 2013 och att just migrän kan bli bättre av sex.
Münster-forskarna skriver i sin avhandling (som jag här översätter delvis):
"Bakgrund Huvudvärk vid  sexuell aktivitet är välkänt. I motsats till sådan finns fall som rapporterats om i litteraturen, vilka menar att sexuell aktivitet vid migrän- eller hortons huvudvärkklusterhuvudvark (i vissa områden) kan lätta smärtan hos vissa patienter. Vi gjorde en observationsstudie bland patienter vid en tvärvetenskaplig huvudvärksklinik.
En frågeenkät skickades till 800 slumpmässigt utvalda migrän- och 200 slumpmässigt utvalda hortons huvudvärkpatienter. De tillfrågades om sin erfarenhet av sexuell aktivitet vid migrän- eller hortonsattacker och hur det påverkade huvudvärkens intensitet. Undersökningen var strikt  konfidentiell och anonym.
Högdagrar & Dunkel  II akryl på duk
Result: Totalt 38% av migrän- och 48% av  hortons huvudvärk-patienterna svarade. 34% av migrän-patienterna hade erfarit det och av dessa rapporterade 60% en förbättring av sina migrän-attacker (70% rapporterade dämpad till total befrielse från migrän) [genomgående mina kursiveringar och fet stil-markeringar] medan 33% rapporterade att det blev värre. För hortons huvudvärk-patienterna hade 31% av patienterna haft sexuell aktivitet under hortonsattacker och av dessa patienter rapporterade 37% en förbättring av hortonsattackerna (91% av dem rapporterade dämpad till helt befrielse från migrän), däremot rapporterade 50% om försämring.
Vissa patienter, särskilt manliga migrän-patienter, använde t o m sexuell aktivitet som ett terapeutiskt verktyg.
Slutsatser Majoriteten av patienterna med migrän- eller hortons huvudvärk har ingen sexuell aktivitet under sina attacker. Våra data visar dock på att sexuell aktivitet kan innebära delvis eller total befrielse från huvudvärk hos en del patienter med migrän- eller hortons huvudvärk ."
Dvs totalt tvärtemot vad det i allmänhet brukar antas och skämtas om 
Som  livescience.com skriver: "När vi har ont kanske vi inte borde gå till doktorn, få medicin och somna för att bli bra. Det finns ett steg mellan sängen och sömnen som glöms bort. Stora O, som inte bara är ett kul sätt att spendera natten, utan också är läkande för allt från huvudvärk till PMS. En orgasm innebär kroppsegna mirakelkurer som dopaminendorfin och serotonin vilket gör att vi blir lyckligare [mm som jag tagit upp ofta], enl  Brown University Health Promotion. De ger oss inte bara mer njutning utan hjälper oss mot smärta, då vår smärttröskel höjs. Något som hjälper oss genom livets prövningar och obehag. Nästa gång du har ont rikta dig inte mot medicinskåpet utan mot sängen! Det är gratis, kul, hälsosamt och lättar livets små plågor, som huvudvärk, hicka, morgonillamående och PMS." Läs hela artikeln på engelska här!

Din kropp - Dina regler
Låt inte samhället förstöra allt!


 -Det finns [ett antal] patienter med migrän, ca 1/3, som upplevde befrielse från migrän-attacker under sexuell aktivitet, sa forskaren Stefan Evers, som är neurolog och huvudvärksspecialist vid University of Münster i Tyskland till medicaldaily.com.
Sex kan lätta migrän för vissa patienter som lider av intensiv huvudvärk enl ny forskningEvers misstänker att kroppar som upplevt total smärtbefrielse från migrän får ett större endorfin-påslag under sex. "Samma människor som utsöndrar endorfin vid extremsport, som triathlon eller maraton, kanske är de patienter som utsöndrar endorfin vid sexuell aktivitet," Evers har misstänkt att sex skulle kunna lätta migrän i flera år, det här är första gången så många patienter studerats, berättar Alexander Mauskop, neurolog och direktör för the New York Headache Center, som deltog i studien.
bild på smärta lånad från issuu.com

Fast att kela kanske känns bra och du kommer närmare din partner, är det inte säkert att just din migrän lättar, enl Mauskop. Många som lider av migrän klarar ö h t inte av att bli rörda vid, då de blir känsliga även för ljus, ljud och andra känslor. Troligen stänger endorfinerna vid orgasm av smärtreceptorerna, så även onani kan hjälpa, enl Mauskop.

Inga kommentarer: