lördag 10 mars 2018

Brännande nyttigheter

Brännässlor är inte vad som är roligast att upptäcka i sina odlingar, men den är faktiskt en av de mest näringsrika växter som finns! Nässlor innehåller massor av mineraler, vitaminer, antioxidanter, flavonoider, klorofyll, essentiella aminosyror, proteiner, serotonin, acetylkolin mm. Nässla är särskilt rik på järn och klorofyll, så den stimulerar kroppens hematopoes, (dvs blodbildningen)-. Nässlor  är basiska och motverkar därför kroppens överskott på syra. Sedan urminnes tider har brännässlor använts som ett näringsrikt universalmedel och nässelvatten används t ex för gödning av växter.
Jag äter varje dag torkad brännässla, nyponskal och msn
på gröten, filen e i omelettsmeten osv
 Nässelvatten gör du (med recept från www.alltomtradgard.se/nasselvatten) genom att

  1. plocka en hink med nässlor och täck med vatten. 
  2. Täck med lock, för det kommer att lukta riktigt illa när nässlorna bryts ned. 
  3. Låt stå en dryg vecka. Rör om några gånger under tiden. 
  4. Sila bort nässlorna ur hinken (lägg dem på komposten) och använd vätskan till gödselvatten. 
Det är "den bästa gödning som finns, då brännässlor innehåller mycket kväve och en mängd viktiga mineraler. Späd 10 delar vatten till 1 del nässelvatten. Ett alternativ till färska nässlor, är att hänga nässlor på tork och lägga i blöt efterhand som det behövs. Tips: En bonus med att skörda fullvuxna nässlor är att det kommer nya späda skott, som med fördel kan användas till nässelsoppa (som du hittar recept till här!) och andra maträtter. 
Näringsvattna när det är mulet och gärna lite fuktigt i marken, så att näringen verkligen tränger ner i jorden. Man vattnar jorden inte plantorna. Lättast är då att använda en vattenkanna och handvattna exakt där du vill ha näringen, och vattna gärna efteråt med slangen. Nässelvatten luktar riktigt illa och kan göra så upp till några dagar efter vattningen. Det kan vara läge att planera gödselvattningen till några mulna dagar! "

Inga kommentarer: