torsdag 9 januari 2014

Kvinnors behov av mansfria zoner?

Bild ur Aktuellt 2014-01-07 reportaget börjar 33:30 min in i Aktuellt 
Tisdagens rapportering i Aktuellts Utblick från Indien fick mig att fundera. Det handlar om stora protester med anledning av bl a ännu ett brutalt sexbrott/mord, då en 16-årig flicka två gånger våldtogs av en grupp män i Calcutta. Det, allt våld mot kvinnor, med bl a hot, våld, trakasserier och kvinnomord som följd (något som är så vanligt i Indien att det återkommande kritiseras av människorättsorganisationer) påstås ha inneburit de stora protesterna tillsammans med västvärldens uppmärksamhet.
Bild lånad från svt.se
Efter att ha våldtagit flickan, tros männen ha skickat sina vänner för att elda upp henne knappt en månad senare. Hon avled efter det på sjukhus och på sin dödsbädd berättade hon för sjukhuspersonal att män, som var vänner till de misstänkta våldtäktsmännen, tänt eld på henne i hennes hem. Flickans far säger att hon mördades för att familjen vägrade att ta tillbaka anmälan om våldtäkten.
ur Aktuellt 2014-01-07 
De stora protester som nu sker i Indien tros ha uppkommit efter den brutala och internationellt uppmärksammade gruppvåldtäkten till döds på ett tåg 2013 .

Tydligen kan Byråd, med byns äldste ute på landsbygden döma ut gängvåldtäkter med. Något vansinnigt ociviliserat som jag gör som tillägg 24 januari, när det uppmärksammades. Det strider givetvis mot lagen även i Indien, men efter att ha rest på Indiens landsbygd inser jag att att Byråden nog är något av en nödvändighet för att samhällen nästan helt utan kontakt med omvärlden och helt utan polismakt ens ska kunna fungera praktiskt.
Mansfri vagn på tunnelbanan i New Delhi
ur Aktuellt 2014-01-07
Troligen är det p g a allt detta som kvinnovagnar på indiska tåg, tunnelbanor och även väntsalar för enbart kvinnor och familjer var väldigt vanliga redan 2001, när jag var där. Som västerlänning erbjöds jag dock t ex alltid att få sitta på fulla tåg av män, fast jag klädde mig i salwar kameez eller sari, Jag kände mig också alltid helt trygg där, till skillnad från i Sydafrika, där jag pluggade året innan. Tydligen fanns det en separat väntsal för kvinnor även på Stockholms Central till i slutet av 1980-talet.
Indisk filmstjärna protester ur Aktuellt 2014-01-07 
Det verkar helt tokigt att en lösning skulle vara att återgå till mansfria zoner, som det finns i Indien, för att komma till rätta med våldet mot kvinnor. Något som rapporteras rätt ofta även här i Sverige, mot främst unga tjejer tyvärr. Huvudsaken måste ju vara att kvinnor kan vara och känna sig trygga, tycker jag.
Indisk satir om varför våldtäkter sker
Tack och lov att människorna i Indien nu törs ta tag i denna infekterade fråga och protesterar högljutt! Sorgligt bara att vi inte gör det här i civiliserade Sverige när t ex hovrätten inte dömer våldtäktsmännen eftersom kvinnan inte ansetts vara i ett hjälplöst tillstånd. Det är något som även tas upp av Ebba Witt-Brattström i DN igår: "Samma flathet inför en etiskt förkastlig sexualpraktik kan återfinnas hos civilsamhällets yttersta representanter, juristerna. I en dom från tingsrätten i Umeå (14/5 2013) läser jag: 'Personer som är invecklade i sexuella aktiviteter med varandra gör ju naturligen saker med varandras kroppar på ett spontant sätt utan att fråga om den som berörs av det samtycker eller inte.' Vilka personer som 'gör' vad med vilkas kroppar illustreras i domen med flickan som på en fest blir våldtagen med en flaska tills blodvite uppstår.---vuxensamhället sänder en tydlig signal till ungdomar om att nätporrens människokränkande värdesystem är rådande i det officiellt så jämställda Sverige."

Det är så att jag skäms för att vara svensk, tillägger jag också 24 januari när nyheten om att tidigare polischefen Göran Lindberg ska släppas i förtid publiceras. I januari 2010 greps ju Göran Lindberg, som då var pensionerad,s i Falun efter att han hade stämt möte med en 14-årig flicka med avsikt att köpa sex. Han dömdes sedan  i Hovrätten till sex års fängelse för grov våldäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri och 28 fall av sexköp. Hur kan det vara möjligt att någon som Kriminalvården bedömer risken att återfalla i brott som ”påtaglig och beaktansvärd” släppas ur fängelse i förtid??? I ett land som vill kalla sig för civiliserat krävs att rättssystemet är välfungerande. Kan vi verkligen påstå att Sverige är det som det ser ut nu?

2 kommentarer:

Thove sa...

Väldigt bra skrivet! Jag gillar hur du tar drar jämförelser till någonting som är självklart i Indien men inte i det "utvecklade" Sverige.

Lyckans Smed sa...

Tack Snälla Thove! Jag tycker det är väldigt intressant med vad som
anses vara civiliserat o inte. I Indien ser man det som oerhört ociviliserat att t ex dricka rakt ur en läskflaska medan det i västvärlden ses som något helt naturligt (o ofarligt kanske jag bör tillägga med tanke på skillnaden i tankar på t ex hygien där o här)