onsdag 8 januari 2014

Traditionellt skandinavisk mat hälsosam

Skärvångens ostar
Jag snubblade över något fantastiskt på internet, under rubriken Ät som en Svensk som rekommenderar den traditionellt svenska kosten för att det är så hälsosamt. Något jag aldrig tidigare ens funderat över, knasigt nog...
Vid närmare kontroll ser jag att texten är publicerad av Try Swedish, som marknadsför Sverige som det Nya Matlandet. Givetvis med förgreningar till Jämtland, med alla våra duktiga mathantverkare och då Östersund var Sveriges första Matlandethuvudstad när det drogs igång av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson 2011. Eller rättare sagt så initierades det redan 2010 när Östersund blev UNESCOs Creative City of Gastronomy. Allt tack vare Fia Gullrikssons medborgarförslag 2007!
Stånd med mathantverkare på torget, Åre höstmarknad
När jag läser texten inser jag att den i vissa stycken påminner om Livsmedelsverkets rekommendationer, vilket gör mig skeptisk. Jag kommer därför att kommentera texten, inom "citat-tecken" mellan [klamrarna], som sig bör. Redan den första meningen lyder t ex på svenska "Visste du att kombinationen av potatis [som ju har högt GI, vilket motverkar viktnedgång enligt ny forskning...] och sill är bra för ditt hjärta och din midja? Eller att frukost med krossat knäckebröd, svarta vinbär och filmjölk gör att du lever längre och hälsosammare? De senaste 50 åren har Medelhavskost fått mycket uppmärksamhet, men hur är det med den nordiska dieten? Forskare vid Nordic Centre of Excellence har funnit att flera nordiska ingredienser hjälper till att förbättra hälsa, sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtsjukdom. Mycket välkänd s k supermat är stapelvaror inom svensk kost, som blåbär, havre och yoghurt. Men det finns en del superhälsosam svensk mat du kanske inte känner till.
Fäbodknäckebröd av surdeg, vilket ger brödet
ett lågt GI, till skillnad från mycket annat bröd
#1 Knäckebröd Ja, knäckebröd är superhälsosamt för dig [om det är bakat med surdeg]. Under historien har knäckebröd varit den fattiges mat, men 85% svenska hushåll har det i skåpen. Traditionellt hade knäckebröd hål i mitten av kakan så att det kunde hängas på en stång i taket. Oftast bakat av rågmjöl innehåller knäckebröd en massa bantningsfibrer [rågmjöl har även lågt GI] och lite fett. Mycket knäckebröd har bara fyra ingredienser: rågmjöl med hela korn, jäst, salt och vatten. Organisationer som Canada’s Heart and Stroke Foundation rekommenderar knäckebröd eftersom konsumtion av fullkorn minskar risken för Diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärtattack. Rågfibrer är bra är du vill gå ned i vikt eftersom det är mättande. Det är även laddat med antioxidanter, vitaminer, phytoestrogens och mineraler. En diet med högt fiber innehåll hjälper dig att hålla kolesterol och blodsocker på en god nivå.
svarta vinbär i sin naturliga miljö
 #2 Svarta vinbär Blåbär är välkänd supermat och en kraftfull antioxidant. Skandinaviskt naturliga svarta vinbär innehåller dock 18 ggr så mycket vitamin C, mer än 9 ggr så mycket kalcium och 4-5 gånger så mycket magnesium, vitamin A, kalium, järn och fosfor än blåbär.  Som regel innebär mörkare pigment [färg] på bäret att det har mer antioxidanter. Precis som blåbär kan svarta vinbär minska risken för hjärtproblem, cancer, benskörhet, epileptiska anfall, microb infektioner, urin-infektioner, neurologiska problem som Alzheimers och t o m skallighet!  I Sverige används svarta vinbär (svartvinbär) gärna i gelé, juice och sylt. Svenska barn dricker gärna saft, koncentrerad sockrad, juice, medan vuxna föredrar sockerfria ABSOLUT KURANT vodka från 1992. 
Huså bröd och örtmarinerad ost från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri

  #3 Filmjölk Svenskarnas alternativ till yoghurt är praktiskt taget laktos-fri! Det är eftersom filmjölk görs av Lactococcus lactis, som är samma bakterie som används till kärnmjölk, och L. lactis celler metaboliserar laktos till laktossyraLaktossyra är känt för att förbättra näringsvärdet i mat, lindra infektioner i inälvorna, förbättra matsmältningen av laktos och t o m hålla vissa typer av cancer i schack.  De som förordar råmjölk gillar det eftersom andra tekniker att göra yogurt kräver att mjölken upphettas till 160-180 grader, L. lactis är vad som kallas “countertop culture” och kan användas till filmjölk i rumstemperatur.
Gunnarshögs Kallpressade
Rapsolja
 pressas i Hammenhög

och säljs bl a i gårdsbutiken
 #4 Rapsolja Det kanske förvånar dig att se olja bland hälsosam mat. Men det finns skäl till att kändiskockar och gourmet-restauranger använder mer rapsolja numer. I USA kallas det Canola och rapsolja innehåller hälften så mycket av de där äckliga mättade fettsyrorna än olivolja och sju gånger mindre än i smör. Rapsolja är däremot rikt på de hälsosamma syror som gör bl a sill så bra för dig. Den är också en god källa till vitamin E, som både hjälper huden och immunsystemet. Det rätta skälet till att kockarna älskar det är dock att, till skillnad från olivolja, kan rapsolja upphettas för friterings-temperaturer  utan att förlora antioxidanter, karaktär, färg eller smak. Friterad strömming någon?
Ås trädgårds utbud av ekologiska grönsaker är stort
 #5 Potatis [Nu kommer vi till en av de delar jag är skeptisk emot, eftersom Livsmedelsverkets rekommendationer inte fungerar som de påstår och kokt potatis har ett högt GI. Därför översätter jag inte detta utan hänvisar istället till originaltexten, på Ät som en Svensk. Jag inte kan stå för att sprida den eftersom jag inte tror på den.]
Böckling är varmrökt sill (eller strömming som
den kallas när den fångas norr om Kalmarsund)
#6 Sill Har du alltid önskat att du skulle kunna rättfärdiga ditt sug efter Sill [och strömming]? Nu kan du det. Sill är en av de bästa källorna till D-vitamin, precis som andra vitaminer, protein och mineraler. D-vitamin hjälper kroppen att ta upp fosfor och kalcium och i skapandet av ben.
Precis som knäckebröd och potatis, har varit en del av medel-Svessons kost. Skaldjursföretaget Abba har lagt in sill i nästan två århundraden [sedan 1838]. --- Många studier visar att de som ofta äter fisk har bättre hälsa. Sill, precis som lax och annan fet fisk, innehåller sill Omega-3 fleromättat fett som hjälper dig till ett friskt hjärta, kontrollerar blodtrycket, minskar risken för blodpropp och stärker immunförsvaret. ---
vackra hemvärpta ägg från min finaste vän
 #7 Svenska ägg är bland de bästa i världen. Tack vare strikt kontroll i alla stadier av produktionen är svenska ägg 100% fria från salmonella-fria. Ambitiös lagstiftning för djurens välmående försäkrar att svenska hönor är lyckliga [sic! det finns det delade åsikter om utan att överdriva..]. de har gott om utrymme att röra sig på, får foder utan antibiotika, hormoner eller syntetiska tillskott. På sitt hönseri i Skåne har Charlotte Norrman-Oredsson nu 15 000 ekologiskt uppfödda höns. “Några ägg vid frukost ger dig energi för halva dagen,” säger hon. “Dessutom lagom protein och nödvändiga fetter, ägg innehåller nästan alla vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är den mest fantastiska maten som t o m kommer i egen förpackning.”  Visste du att yngre hönor värper mindre ägg?---"
Matmarknad på Stortorget
Resten av artikeln översätter jag inte, utan hänvisar till originaltexten, på Ät som en Svensk.

Inga kommentarer: