lördag 18 januari 2014

Ekologiskt för barnens skull o för SMAKENS!

Härom dagen rapporterade SVT att flera forskare som studerat bekämpningsmedel i kroppen anser att små barn enbart bör äta ekologisk frukt och grönsaker. Detta eftersom alltfler prover av frukt och grönt innehåller mer bekämpningsmedel än gränsvärdena tillåter. Skrämmande eller hur?
Ekologiska apelsiner - lite mindre och lite dyrare men
så fantastiskt mycket godare och saftigare!
När Livsmedelsverket gör stickprover av frukt och grönt är det nämligen alltfler som innehåller mer bekämpningsmedelsrester än vad som faktiskt är tillåtet.  "2006 var det drygt 5% av proverna som låg över gränsvärdena. 2010 var det 8%. Totalt hittar Livsmedelsverket bekämpningsmedel i ungefär 7 av 10 prover. I vissa fall finns över 20 gifter i samma frukt." [Min kursivering.]
Det läskigaste är att urinanalyser gjorda på Lunds universitet visar att "gifterna hamnar i kroppen.
-Vi hittar de flesta medel vi tittar efter hos så gott som alla, säger Margareta Littorin, överläkare och forskare vid Avdelningen för arbets- och miljömedicin."
"oron är att det ska påverka nervsystemet eller vara hormonstörande. Foster och barn är extra känsliga eftersom hjärnan och nervsystemet fortfarande utvecklas. Flera forskare som studerar bekämpningsmedel i kroppen menar att små barn bör äta ekologisk frukt och grönt för att undvika bekämpningsmedel. [Min kursivering.]" Du kan läsa hela artikeln här, gör det för nästa generations skull!

Jag vill dessutom tillägga att ekologisk frukt och grönsaker dessutom ofta är oerhört mycket saftigare och godare än annan och att de som annars är "allergiska mot frukten" ofta kan äta den eftersom det snarare är bekämpningsmedlen de är allergiska emot. Chansa dock inte, utan om du är allergisk så pröva först med en liten bit för att säkerställa att du inte blir allergisk! Läs också gärna här!

Inga kommentarer: