tisdag 7 januari 2014

Farmors goda Klickar

När farmor inte hade fikabröd, vilket verkligen hörde till ovanligheterna, eller när grädde blivit sur så ställde hon sig och gjord Klickar, som var himmelskt goda. Jag har aldrig smakar dem någon annanstans, men i julas så pratade pappa om den och beklagade att receptet inte finns, men se där har han fel. Jag skrev nämligen ned det vid ett tillfälle när jag var hos farmor o farfar och så här lyder det:
Jag måste ha haft för lite mjöl i mina eftersom de flöt ut
istället för att bli som kullar med pärlsocker på
Farmors Klickar
Börja med att sätta ugnen på 225°
1-2 ägg 
1½ dl socker 
vispas ihop
rumsvarmt smör
sur grädde Det förutsätter dock att det är äkta 40%-ig färsk grädde o inget annat med tillsatser i!!!
Röres ihop med äggsmeten.


mjöl 
bakpulver
Blandas ihop och rörs i resten av smeten till lagom konsistens. Det innebär betydligt tjockare än t ex sockerkakssmet så att de enkelt kan klickas ut som små kullar på bakplåtspapper med jämna mellanrum. Strö över
pärlsocker 
Ställ plåten i ugnen och grädda på 200° tills de fått färg.

Servera direkt till kaffe, mjölk, saft eller te för de är allra godast helt färska.

2 kommentarer:

askott597 sa...

Hos oss gick dessa bullar under namnet hastbullar eftersom mamma alltid bakade dem när det kom oväntat främmande och kanelbullarna var slut. Fats hon anväde nog bara mjölk tror jag fast det togs nog det som fanns i "hastigheten"

Lyckans Smed sa...

Jo, så funkade det för farmor med o det fanns inget recept utan jag fick kolla hur hon gjorde o hjälpa till, helt enkelt. Kul jag har fått höra flera som fått liknande receptlösa bullar med div namn.
/*