fredag 11 oktober 2013

Experimentella VäderLekar hos Bolin

Hus i regn, 2007
På Bolin Gallery kan man nu se fantastiska VäderLekar av Thomas Henriksson. Det är en form av måleri där färglagren är så tjocka att jag kände mig tvungen att fråga om det verkligen är oljefärgen som ger strukturen eller om duken behandlats innan med t ex spackel under färgen. Det är det. Massor med oljefärg.
Genom de tjocka färglagren blir måleriet tredimensionellt och närmar sig skulpturen då den är reliefartad; ristad i, lagd i drivor och på visa verk finns även leksaks-tegelstenar fästa just i den halvtorra färgen (som nedan till vänster).
Henriksson kommer från Kristianstad, men bor i Berlin sedan 13 år. Tanken var att han skulle ha ställt ut här redan för ett år sedan, när allt redan var klart. Då skedde det som inte får ske; en explosion i ateljén i Berlin gjorde att där började brinna och Henriksson försökte rädda det som räddas kunde.
Det gav honom 45 %-iga brännskador, som ärren är tydliga efter och han svävade själv mellan liv och död. Utställningen fick därför skjutas upp och flera verk fick lov att saneras från soten. De svarta sotprickarna fick dock vara kvar som påminnelse av den traumatiska händelsen på två av dem.
Henriksson är en experimenterande och nyfiken konstnär som helst jobbar med traditionell oljefärg. Han har dock experimenterat med den vattenlösliga oljan och bl a funnit att den fungerar utmärkt till att måla tusch på (se nedan).
Det är egentligen en omöjlighet med traditionell oljefärg eftersom oljefärgen är så fett. Det innebär att all tunnare färg inte fastnar på den feta ytan, men med vattenlöslig olja stöts den inte bort, utan det blir laserat som på målningarna ovan.
Den lekfullheten och hans generositet som människa gör att det här måste vara en av de absolut bästa utställningar som Bolin Gallery någonsin visat.
Jag får en intensiv känsla av att se målningarna och föreställa mig hur Henriksson leker med färg, form, palettkniv, spackelskrapor och annat för att nå den laddning verken har på i a f mig.
VäderLekar är en passande titel och vädret är verkligen så dramatiskt som klimatförändringarna sägs innebära för framtiden. Det är bibliska skyfall, åskoväder, lerskred och lavaströmmar som passerar över dukarna
Ett levande måleri blir nästan en underdrift när de tjocka färglagren gör att vädren och skogarna nästan studsar ut från dukarna.
Känslorna jag får är nästan brutalt skräckinjagande, fast det är så vackert. 
Det här är en oljefärgens mästare så jag vill verkligen råda dig att besöka Bolin Gallery senast 24 oktober!
Läs mer om utställningen i ÖP och LT.

Inga kommentarer: