torsdag 31 oktober 2013

Andras välbefinnande gör oss mest lyckliga

Härom dagen rapporterade DN att "Vad vi vill ha är oftast inte samma sak som det som gör oss lyckliga, menar lyckoexperten Erik Fernholm, som föreläser om hur vi kan påverka våra möjligheter att bli lyckligare."
Hans recept på lycka är rätt likt mitt eget. så här säger han:
 – Det första man bör göra är att utforska sina värderingar genom att ställa sig frågan: när har jag mått och presterat bra tidigare? Vad är absolut viktigast i mitt liv? Och då försöka se ett mönster som man kan leva efter. Hans akademiska bakgrund finns inom kognitiv neurovetenskap och lyckoforskning. Hans forskning visar att det finns gemensamma nämnare och psykologiska drivkrafter hos alla människor och det mest grundläggande är sökandet efter trygghet.
 – Alla människor vill känna sig trygga, oavsett om det handlar om ekonomisk eller social trygghet.  Andra viktiga drivkrafter är viljan att utvecklas, känna meningsfullhet och gemenskap, där de två sistnämnda är det som saknas mest i dagens samhälle. Men ofta är människor väldigt dåliga på att förutse vad som gör dem lyckliga. Det som forskningen visar är att de personer som fokuserar väldigt mycket på sig själva och sitt eget välbefinnande paradoxalt nog är olyckligare än andra, medan de som tänker mer på hur de bidrar till andras välbefinnande är de som mår bäst, säger Erik Fernholm till DN. – Det finns ett stort fokus på att vi ska vara perfekta och ha ett perfekt liv, eller åtminstone få det att se ut så. Vi ska äta på de finaste restaurangerna, gå på de roligaste festerna och åka på de bästa semestrarna. Och det skapar en enorm press på att vara bra och en jakt på ”nästa grej” som gör att vi tappar bort oss och glömmer bort de enkla men viktiga sakerna i livet, säger han.
"Att utveckla medkänsla och förståelse för andra är det
enda som kan skänka oss det lugn och den lycka vi söker"
Slappna av i din strävan efter lycka och fokusera på att hjälpa andra, med andra ord, vilket påminner oerhört mycket om vad Dalai Lama säger: och medkänsla är vad som ger mest njutning


Inga kommentarer: