onsdag 13 mars 2013

Trygghet motverkar hot och hat

Det nu så aktuella näthatet mot främst kvinnor innebär att ett citat av Simone de Beauvoir blivit extra aktuellt som mycket klokt, nämligen att Ingen är så aggressiv och nedlåtande mot kvinnor som den man som inte är helt säker på sin manlighet.
bild lånad från Facebook
Precis som de Beauvoir är jag fullständigt övertygad om att den som själv känner sig trygg i sig själv omöjligt kan känna nåt som helst behov av att göra ned någon annan. Är man däremot osäker på sitt eget värde så inbillar man sig att man själv växer om man är elak mot andra.  Inget triggar agressivitet som att själv känna sig otillräcklig. Det gäller alla; män, kvinnor och även djur som behandlats illa kan bli som nya snälla varelser bara de själva vinner förmågan att finna tryggheten med hjälpa av omgivningen.

Jag tänker här särskilt på en liten fin katt som blivit förvildad och illa åtgången av elaka människor. Första månaderna gjorde den utfall, fräste och skulle klösas när man t ex skulle mata honom. Tiden gick dock och när han upptäckte att alla var snälla och verkade vilja honom väl kunde man borsta honom. Från början med borsten fastknuten på en lång pinne så att han inte skulle nå att klösas. En dag när jag kunnat borsta honom utan handtag, tog jag mod till mig och då fick jag börja bära honom över axeln! Efter det fick fler och fler hos Jämtkatten lov att både borsta och bära honom och när han väl börjat lita på folk så gick det väldigt fort. Då hade flera tyckt innan att han skulle "tas ned" för att han var så skygg. Det kändes verkligen som en seger! Se alltså till att göra dina barn trygga, på så sätt kommer de själva och också deras omgivning att få ett mycket rikare liv!

Inga kommentarer: