tisdag 5 mars 2013

Biblisk Linda Svedberg

Linda Svedberg hade i lördags vernissage av installationen Manna på Drejeriet. Titeln syftar på det vita regnet av små skålar i porslinslera som "faller" från taket fästade i fisklina.
Svedberg har utgått från texten i Bibelns Andra Mosebok som lyder Se, jag vill låta bröd från himmelen regna åt eder. Och folket skall gå ut och samla för var dag så mycket som behöves. Så skall jag sätta dem på prov, för att se om de vilja vandra efter min lag eller icke. 
Svedberg berättar i LT att "Manna är inte något som man samlar på sig och blir rik av. Man får bara just det som man behöver varje dag och lägger man på hög så ruttnar det och blir fullt av mask". Dessutom att hon med Manna vill "uppmana sig själv att våga leva ännu mer i nuet. --- [Att] andra [bör] uppskatta och ta vara på det de får alldeles gratis. Som möten med människor, konst och natur."
Hon arbetar, som alltid, väldigt detaljrikt med många detaljer, men för att inte lägga ned för mycket tid på mönstren på all manna tog hon hjälp av en genombruten plastduk för att få fram mönstret som en relief. Det är en konstnärlig teknik som kallas frottage.
Utöver den "fallande mannan" består installationen också av en horisont-linje av lera fäst på väggen och på golvet under "manna-fallet" står små skålar för att samla upp rikedomen som faller från himlen på en svart cirkel av krossad keramik.
" Vi kan välja att ta emot eller inte ta emot. De här skålarna är vända uppåt och är mottagande" berättar Svedberg i ÖP.
stillbild ur filmen i ÖP
Du kan se och höra Svedberg berätta om utställningen härManna visas t o m 23 mars.
Läs mer om utställningen i ÖP!

Inga kommentarer: