onsdag 6 mars 2013

(Ärt)skott och groddar

Groddar på G bara i behov av fotosyntesen...
Nu när det kommit en massa fröer till många butiker kliar det verkligen i mina fingrar att få köra ned dem i jorden och odla. Ifjol satte jag chili och tomater redan 28/2 just p g a önskan att få se det växa, men då blev plantorna väldigt rangliga.
Jag har därför bestämt mig för att vänta till åtminstone mitten av mars i år, så kan jag sköta om odlingarna själv med, för sedan ska jag bara va hemma.
Har istället börjat grodda och odla lite goda ärtskott. Skillnaden mellan skott och groddar är att skott behöver jord för att växa medan groddar klarar sig med enbart vattenGroddar  man gör man så här och skott som följer:
Skölj några matskedar torkade ärter eller t ex solrosfrön (sådana fåglar äter t ex). Jag använde gula ärter från en vanlig matförpackning. Blötägg dem i en skål ljummet vatten och låt stå över natten. Jag la dem så i en låg kruka och täckte med såjord. Jag, ställer dem mörkt och svalt (i skafferiet) och håller fuktigt. (Man kan täcka med plastfolie med lufthål för säkerhets skull).
När fröna börjar växa (tas folien bort och) jag ställer dem i solen i fönstret. Ser till att jorden är lätt fuktig och sprayar vid behov med vatten. Skörda med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm). Klipp av så mycket du vill äta och fortsätt att vattna så kommer de avklippta skotten att växa ut på nytt och du har färska ärtskott under en lång tid framöver! Smaken är söt och frisk med karaktär av sockerärtor och smakar väldigt bra till sallad o dyl.
Det första ärtskottet på G efter fem dagar i skafferiet
Man kan också "spira" solrosfrön, från vanliga fågelfrön, om man lägger ett tunt lager jord på en bricka, ett tråg från matbutiken eller liknade. Lägg tätt tätt med solrosfrön i blöt över natten. Ställ mörkt och svalt 2-3 dygn. Ta så fram, ställ ljust och se till så att odlingen aldrig torkar. Det kan ta upp emot två veckor innan det vuxit ordentligt. Kanske beroende på groddbarhet på fröna
efter en vecka tittar fyra små ärtskott upp så de
får flytta till fönstret för att få ljus och bli gröna

Inga kommentarer: