måndag 29 december 2014

Snö, kallt (och mardrömsläget)

Fågelbadet hade frusit till is
På juldagen och tredje dag jul snöade det på Österlen och annandag jul, i fredags, liksom hela helgen, var det minusgrader och frostigt vackert solsken. 
Frostiga fält på Österlen
foto lånat av Annika Holmström
Jag gick ned till kolonilotten för att skydda de nyplanterade växterna och de som står i kruka från kylan. Det borde jag egentligen ha gjort dagen innan, men då hade jag sådan hjärnvärk att jag inte orkade.
Inbäddad i fiberväv och med rötterna
täckta av löv står nektarinen
Jag har tidigare täckt i rabatterna med löv, men mycket har blåst bort, så har fyllt på lite. Utan snö får man täcka med fiberväv, frigolit, juteväv eller bubbelplast också.
Annars är det ofta först på våren man behöver skydda växternas knoppar, så att de inte slår ut av de varma solstrålarna och sedan fryser bort när det blir kallare, men vindruvorna och kiwin står i kruka medan nektarinen, fikonet, rhododendron och magnolia måste skyddas det första året, innan de rotats ordentligt. Bör också täcka alla rosor innan vårsolen börjar gassa: "Klängrosor och klematis i varma sydlägen torkar också lätt i vårsolen, så de behöver också täckas över för att inte börja växa för tidigt. Samma gäller spaljerade fruktträd, särskilt då persika, som kan börja blomma alldeles för tidigt. Här är juteväven alldeles utmärkt."
Viktigast att täcka själva krukorna och
rötterna mot kylan
Tokigt nog kom hjärnvärk och hjärntrötthet precis lagom till jul, så det gällde bara att acceptera och ta tillvara på vad som gick. Det här med Mental fatigue eller hjärntrötthet kan verka mystiskt men egentligen handlar det bara om att hjärnan har så fullt upp med att smälta alla intryck att den tvingas stänga av sig själv för att den inte orkar med fler. Efter 21 år har jag äntligen lärt mig det .
Talande bild på eldig hjärna från boken Blackout : när min hjärna blev min fiende av Susannah Cahalan där hon självbiografiskt berättar när hon som 25-årig stjärnreporter på New York Post, plötsligt 2009 vaknar upp på sjukhus med elektroder på huvudet bältad i sängen utan att kunna säga ett ord. Hon hade drabbats av en attack på hjärnan  av kroppens eget immunförsvar men diagnoserna av olika  läkare blev epilepsi, multipel personlighetsstörning, schizofreni, bipolär sjukdom och en hel del annat.  Mitt livs allra värsta mardröm!!!

Inga kommentarer: