söndag 28 december 2014

"en jul för länge sedan, då man ännu kunde se fattiga människor gå omkring på gatorna"

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton visas traditionsenligt av SVT på julafton och för mig är den oerhört mycket viktigare än allt vad Walt Disney och Kalle Anka heter. Särskilt numer.
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton regisserades
av Per Åhlin och visades första gången 24 december
1975, året FN förklarade som Kvinnornas år
1979 när jag var på skolresa till Göteborg var det första gången jag såg en hemlös. En enda man och det gjorde mig helt bedrövad. Jag trodde aldrig någonsin att man skulle behöva se horder med hemlösa och tiggare som man gör numer...
Jag var alltså nio år innan jag upplevde fattigdom på nära håll för första gången. Det är så sorgligt att det heter i sagan som börjar "Det var en gång en jul för länge sedan, då man ännu kunde se fattiga människor gå omkring på gatorna. På den tiden var det ingen skam att vara fattig, så trashankar och avsigkomna stackare behövde inte hålla sig borta ur folks åsyn utan strövade fritt omkring" bara blev en parentes.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT ur DN
Sedan bara något år tillbaka ter det sig nämligen inte alls som "en gång för länge sedan" eftersom det finns flera tiggare även i de allra minsta svenska städer. I Simrishamns centralort bor bara cirka 6 000 personer och här finns åtminstone tre tiggare.
Bilden är tagen i byn Malu Vinat norr om Bukarest. Byn hålls vid
liv av pengar romer tiggt ihop i Sverige. Foto: Roger Turesson ur DN
Det är toppen om eu verkligen sätter press på SlovakienTjeckienRumänien och Bulgarien så att pengarna de fått för att hjälpa romerna verkligen kommer fram till dem och förbättrar deras bedrövliga villkor; Resan till tiggarnas hemby blev en chock som en artikel heter! Läs mer om hur de har det här och här

Inga kommentarer: