lördag 20 december 2014

Nyttig grönkål kungligt populär

Så här i jultid är det rätt läge att uppmärksamma alla grönkålen hälsofördelar, eller hur? Särskilt med tanke på att ICAs kundtidning Buffé i det senaste numret utnämner just grönkål till "ny kung på julbordet! 28% av de som deltog i deras undersökning om vad man ville lägga tilpå julbordet vill lägga till grönkål. Lite konstigt tycker jag som alltid haft med just grönkål där, fast jag ju inte är uppvuxen i Grönkålsbältet, enligt SRP1s Meny (ca 39 min in i programmet).
Bild lånad ur Buffé. 28% av de som deltog
i deras undersökning ville lägga till just
grönkål på julbordet
Grönkålsbältet hade jag tidigare inte ens hört talas om, men andra har sett lite frågande ut när jag nämnt just grönkål i samband med julen. Helsingborgs dagblad förklarar "På Bjäre- och Kullahalvön är det långkål, det vill säga grönkål, som gäller. I många familjer en omistlig ingrediens på julbordet.  – Förr åts det långkål även i andra delar av Skåne, främst i ett band från nordväst ända ner till Österlen. Det berättar folklivsexperten Jan-Öjvind Swahn från sitt hem i Brösarp. Men från Helsingborg och söderut stirrar man i allmänhet oförstående på det gröna moset. Här är brunkål till skinkan en självklarhet. Och den görs som bekant på vitkål.
Inflyttade uppsvenskar [som kommer ifrån norr om riksväg 11 kallas även upplänningar] betraktar förmodligen både brunkål och långkål som exotiska rätter. [Stämmer inte för oss jämtar i a f.] I större delen av landet har man rödkål till skinkan, om man har någon kål alls. Grönkålen är mest till för dekoration.  Men det är den definitivt inte i Halland, där långkålen blivit en intensivt omhuldad landskapsrätt. Varje höst rapporterar de halländska medierna om hur grönkålsskörden artar sig. "
Bild lånad ur Buffé. Fler gröna recept från Go'kväll här.
Även Allt om mat uppmärksammade i oktober grönkålen under rubriken 9 hälsofördelar med grönkål du inte visste om. Jag citerar; "Grönkål syns allt oftare i svenska matvarubutiker och har seglat upp som en av de mest populära råvarorna i Hollywood, och det kan vi mycket väl förstå. Grönkål är nämligen en kalorisnål supergrönsak, fullproppad med vitaminer och mineral som din kropp behöver.
Visste du att grönkål kan hjälpa dig att gå ner i vikt samt skydda dina ögon från att utveckla grå starr?
1. Grönkål motverkar grå starr  starr:  Genom att äta kål kan du minska risken för att din syn försämras. Grönkål innehåller nämligen både lutein och zeaxantin som kan skydda ditt öga mot grå starr, enligt en studie från University of Maryland Medical Center. Enligt studien kan grönkål även motverka förändringar i gula fläcken.  
2. Grönkål är fullproppat med kalcium:  Allt fler upplever sig vara känsliga mot laktos och väljer bort mjölk, som är en god källa till kalcium, i sin dagliga kost. Men visste du att grönkål enligt en studie från The American Journal of Clinical Nutrition innehåller mer kalcium än mjölk? Enligt studien är grönkål överlägsen såväl mjölk som andra grönsaker i att hjälpa kvinnor ta upp sin dagliga dos kalcium.  
3. Grönkål är toppen vid detoxGrönkål är inte bara fullproppat med näringsämnen, det innehåller också 67 glukosinolater som kan göra att levern fungerar bättre. Enligt en studie från Linus Pauling Institute ska glukosinolater aktivera utresande enzymer i levern, som är viktiga när du detoxar.  Grönkål kommer tvåa efter brysselkål på listan av grönsaker som innehåller mest glukosinolater.   
4. Grönkål innehåller flavonoider: Flavonoider har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Orsaken är att är både anti-inflammatoriskt och proppat med antioxidanter som kan skydda mot olika former av cancer. Den goda nyheten är att grönkål innehåller 45 olika flavonoider.  
5. Grönkål hjälper dig gå ner i vikt:  Grönkål leder ligan av hälsosamma grönsaker som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Grönkål innehåller nämligen bara 50 kilokalorier per hundra gram och innehåller dessutom massor av vitaminer, fiber och vitamin C.  
6. Grönkål är den ultimata grönsaken:  Enligt Center for Science in the Public Interest i Washington D.C är grönkål den nyttigaste grönsaken.  En kopp grönkål innehåller förutom en mängd vitaminer och mineraler 5 gram fibrer, 0 gram fett och 3 gram protein.  
7. Grönkål är en bra källa för omega-3: Kål innehåller dessutom ALA som i kroppen kan omvandlas till de nyttiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPAOmega-3 motverkar risken för dig att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer och fettsyran DHA  ska motverka depression, demens och schizofreni. Du hittar även stora mängder omega-3 i feta fiskar som lax och makrill.
8. Grönkål sänker ditt kolesterol:  Precis som andra gröna grönsaker visar forskning att kål kan sänka ditt kolesterol. När du äter kol utsöndras gallsyra som bidrar till att sänka dina nivåer av det dåliga LDL-kolesterolet.  
9. Grönkålschips är fantastiskt gott!:  Nu har nog alla förstått att kål är en nyttig super-råvara. Faktum är att kål dessutom är en riktigt rolig grönsak att tillaga.  Mixa ner kål i en smoothie, gör grönkålschips till fredagsmyset eller varför inte göra en värmande grönkålssoppa?"

Recepten hittar du i de gröna länkarna och fler recept på grönkålsrätter hittar du här, här och här

Inga kommentarer: