fredag 26 december 2014

När förutfattade meningar stämmer...

Jag har tränat på gym i 30 år, men inte på Friskis & Svettis förrän jag flyttade till Simrishamn och det var det enda som fanns. Anledningen till det var främst fördomar, erkänner jag med berått mod.
"Vem som helst" kan ju bli ledare på Friskis & Svettis enligt ryktet och det har jag aldrig haft något förtroende för. Jag vet nämligen hur svårt det är att nå resultat utan rätt teknik och hur illa man kan skada sig om man utför rörelser fel. Särskilt när det handlar om vikter. 

Jag började, som jag skrev, på Friskis & Svettis eftersom det var det enda gymmet i Simrishamn och så länge jag bara tränade själv i maskinerna gick det bra. Maskinerna är något sämre än de jag är van vid, men det funkade bra att träna efter mina vanliga träningsprogram.


Öppettiderna är mycket sämre än nyckelgymmet jag gick på i Östersund, men det är ju svårt att slå öppet alla dagar 0 - 24 också... Problemen uppstod när jag gick på de ledarledda passen. Det första var Core, men i Friskis & Svettis regi är det helt utan pilatesbollar, vilket jag alltid sammanknippat som ett måste vid Core, men däremot med en massa hopp och studs istället. Nästa pass jag provade var Yoga och där inledde instruktören passet med att säga att vi kan strunta i andningen! Jag har tränat Yoga i säkert tjugo år och Yoga utan andning [Pranayama]är bara stretching, som Paolo Roberto skriver! Andningen gör att poserna [Asanas] och rörelserna bli enklare att utföra. Det borde ledaren istället ha tryckt på!
bild lånad från Wellnez 
Därför är jag oerhört kritisk mot Friskis & Svettis och tycker att alla mina fördomar om dem bevisats vara sanna. Yogan blev det sista jag gjorde där för 1 november öppnade Wellnez här i Simrishamn. Där trivs jag suveränt, med proffsiga instruktörer, marknadens modernaste maskiner, PT:n och generösa öppettider, 04:00-24:00 (24-7 är egentligen att överdriva...) Enda problemet är att jag inte kunnat träna på ett tag, pga ont i halsen, men sedan minsann, då ni!
Lina Neidestams Zelda i sitt esse
Jag brukar alltid tänka att man inte ska ha förutfattade meningar, men ibland visar de sig tyvärr stämma...

Inga kommentarer: