onsdag 20 november 2013

Hjärnkoll på vikten

Hur du får Hjärnkoll på Vikten enligt hjärnforskaren Martin Ingvar och vetenskapsjournalisten Gunilla Eldh lär du dig i boken med samma namn. I Hjärnkoll på Vikten menar de att viktproblemet till stor del sitter i just huvudet. Jag har inspirerats av Ingvar sedan han höll ett föredrag jag fick delta i någon gång i slutat av '90-talet. Det är med hjälp av träning och just Hjärnkoll på Vikten jag kommit i så bra form, sedan i somras.
Hjärnkoll på Vikten av Martin Ingvar och
Gunilla Eldh personligen använder jag
dock hellre måttbandet än vågen
Jag tänkte därför sammanfatta lite ur den här, men naturligtvis är det omöjligt att göra den rättvisa så mitt råd är att du inhandlar ett eget exemplar av Hjärnkoll på Vikten. I den är det nämligen frågan om att samarbeta med, istället för att motarbetas av hjärnan!
Strategier ur Hjärnkoll på Vikten av Martin
Ingvar
 och Gunilla Eldh för viktnedgång
Att jag fascineras av hormoner och signalämnen kommer nog inte som en överraskning för dig som brukar läsa min blogg och även för vår känsla av hunger och mättnad är de viktiga! Till att börja med så konstateras att  "socker och andra snabba/korta kolhydrater håller dig kvar i hungerfasen, medan fett gör dig mätt." Med andra ord så handlar det om att äta långsamma kolhydrater, alltså med lågt GI, för att gå ned i och inte gå upp i vikt. När du är hungrig är det Ghrelin som är aktivt. När du börjat äta  frisätts insulin, som är det hormon som sköter fettinlagringen så att kroppen kan omvandla maten till energi i cellerna. När du börjar bli mätt ersätts hungerhormonerna av serotonin, som får dig att må riktigt bra och är lugnande. Det är därför du blir lite trött när du ätit.
om bröd ur Hjärnkoll på Vikten
Hjärnan behöver en jämn och kontinuerlig tillgång på druvsocker/glukos, den har hög ämnesomsättning och knappt några energireserver, så blodets sockerhalt regleras väldigt noggrant och hjärnan mäter också därför blodets sockerhalt hela tiden. Det är alltså när blodsockernivån sjunker du blir hungrig och irriterad och inte för att den är låg. "Socker är den enskilda råvara som effektivast försöker locka människor till att föräta sig" som det står i kapitel 5 Mersmak istället för mättnad. Om du stressar när du äter och särskilt då hypermat (snabba/korta kolhydrater) med högt GI vill hjärnan ha mer sådant och för mycket.
ur Hjärnkoll på Vikten
Ät istället regelbundet, lugnt och "välj t ex en linssallad med olivolja, fisk eller kött, råris och nötter." Fett, proteiner och med lågt GI! Fett frisätter nämligen kroppsegna opiater (som inte är beroendeframkallande) och gör dig mätt, där snabba/korta kolhydrater istället gör dig mer hungrig och sötsugen. Om du drar ned på sockret och allt som innehåller vetemjöl eller stärkelse normaliserar din hjärnas belöningssystem och det du äter börjar t o m smaka bättre och mer eftersom smaksystemet blir känsligare! Den söta smaken gör nämligen att hjärnan förväntar sig mer sött och ökar insulin-nivån och därigenom också fettinlagringen. Light-produkter är därför inte att rekommendera utan det är bättre att vänja sig vid en mindre söt smak.
ur Hjärnkoll på Vikten
Hjärnan består till 60 % av fett och en femtedel är Omega 3 fettsyran DHA + lika mycket av Omega 3 fettsyran AAOmega 3 från fisk har visat sig förbättra effekten av SSRI-läkemedel mot depression och "en del försök tyder även på att dyslexi och koncentrationssvårigheter kan minska med tillräcklig mängd och rätt balans av de essentiella fettsyrorna(!)."
ur Hjärnkoll på Vikten
Det är också viktigt att röra på sig ordentligt åtminstone tre gånger i veckan. Inte bara för att förbränna energin du ätit, utan eftersom brist på motion eller kroppsarbete gör dig mindre insulin-känslig. Dessutom gör motion dig gladare, piggare, dina hjärnceller nybildas, du kan slippa migrän och det hjälper mot demens, utöver att du kommer att orka mycket mer.

Att bana in nya rutiner och vanor tar ungefär tre veckor så om du upprätthåller det du vill göra i 21 dagar så kommer det att fungera automatiskt sedan!
Hur vår hjärna reagerar på stress
ur Hjärnkoll på Vikten
Stress innebär att vår kortisol-nivå ökar och det gör att du kan gå upp "orättvist" mycket i vikt eftersom hjärnans belöningssystem påverkas av det. God sömn är också viktigt för att du inte ska gå upp i vikt.
ur Hjärnkoll på Vikten
På sista sidan står det: "Till tröst vill vi betona att det inte är konstigt om du har misslyckats med att gå ned i vikt tidigare, eftersom de allra flesta bantningsmetoder inte räknar med din hjärna! Det är inte ditt 'fel' att är tjock, men det är ditt ansvar om du fortsätter på den vägen. Alla kan nämligen förändras, om än olika mycket och i olika takt." Faktum är att t o m svensk sjukvård ju fortfarande hyser fettskräck.

Hjärnkoll på Vikten av Martin Ingvar och Gunilla Eldh tar upp en väldig massa mer om hur du kan få bästa hjälp av hur hjärnan fungerar och jag rekommenderar den verkligen! Läs mer om den i SvD också, om jag nu inte lyckats övertyga dig.

Inga kommentarer: