fredag 1 november 2013

Halloween-mässig strategi

Vampyr-kisse
Igår bytte jag strategi eftersom den tidigare, att vara lycklig, stark och klara "allt" själv, inte längre funkar. Igår på allhelgonaafton började jag därför att "grotta"  ned mig i mörkret och det vidriga istället. Det känns lite passande faktiskt...
Halloween började firas som samhain av kelterna, när skördesäsongen var över. På våren, firade de beltane för fruktbarhetens uppvaknande. Man kan säga att Valborg här i Sverige motsvarar beltane.
När firandet kristnades i Storbritannien började man tända ljus i en pumpa för att skrämma bort onda andar och på Alla Helgons dag tänder man ett ljus för att visa de goda andarna vägen. Också detta har rötter i förkristna traditioner, då man trodde att de döda när sommaren tog slut återvände hem. Då behövde de vägledas med ljus och eldar, så det är bakgrunden till de tända ljusen, utsmyckandet och vakan vid anhörigas gravar.  Här i Sverige började vi först mot slutet av 1800-talet att tända ljus vid gravarna. Ljusen tändes oftast vid avlidna barns gravar, men från början skedde det främst vid jul. Man tände då små julgranar vid barngravarna så sent som på 1940-talet.  Det var först efter andra världskriget som seden med ljus på gravarna började flytta till allhelgonahelgen, inspirerat av de katolska länderna.
För två år sedan skrev jag om firandet av el Día de los Muertos i Mexiko här.
Jag måste även dela med mig av ett recept på helt underbart saftigt
Pumpabröd
2½ dl kokt mosad pumpa 
½ tsk kanel 
½ tsk muskot 
½ tsk nejlika 
3 dl socker 
3 dl mjöl 
½ tsk bakpulver 
½ tsk bikarbonat 
1 tsk salt 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser först. Tillsätt
2 ägg 
75 g smör 
½ dl mjölk
och häll i en välsmord brödform. Grädda i 200 grader i 60 minuter.
Pumpapaj gör du så här och Fransk pumpasoppahär. För det är så mycket bättre att köpa matpumpa, när man ändå ska göra sig besväret att karva ur den till lyktor och det är vansinnigt gott!

Inga kommentarer: