Att svälja fem hela vitpepparkorn är ett gammalt husmorsknep för att slippa smittas, men myndigheterna tror inte på det utan hänvisar till placeboeffekten.
Jag har därför bestämt mig för att kolla upp om det kanske, som med många andra gamla husmorstips, finns också vetenskapligt bevis för att något peppar består av är antibakteriellt e dyl, numer.
Hittade då, till att börja med vad Tora Wall, folklorist på Nordiska museet sagt:
– Tron på att starkt är bra mot magbesvär ingår i en tradition som går tillbaka till bondesamhället. Enligt folkmedicinen har starka kryddor varit bra mot magproblem. Det finns även uppgifter från slutet av 1800-talet att pepparbrännvin har använts mot tarmvred och mot allmänna magåkommor.
Gick därför vidare till att söka på engelskt material och fann då att laboratoriestudier med djur, som gjordes under 1980-talet tyder på att svartpeppar kan skydda mot cancer i grovtarmen genom att det sänker halten av gifter i kroppen. Svart och vitpeppar kan hjälpa till att bekämpa bakterier (mikrober), vilket gör att magens matsmältningsvätskor ökar. Det finns motsägelsefulla bevis gällande peppars inverkan på cancer. Dels visar studier att peppar skyddar mot cancer i grovtarmen samtidigt som andra undersökningar visar på att peppar kan befrämja levercancer. Ta det alltså lite lugnt med pepparn, även om du vill slippa vinterkräksjuka!
Vill du läsa mer om peppar o folkmedicin (på engelska), kan du hitta här!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar