Smaskigt chokladhjärta för både tunga och hjärta |
Forskarna vid universitetet i Cambridge grundar sina resultat på sju olika studier med över 100 000 deltagare, både friska och hjärtsjuka. I varje studie jämförde man de som frossade mest med dem som knappt åt någon choklad alls. I fem av studierna var resultatet entydigt. De som konsumerade mest choklad i form av kakor, drycker och efterrätter hade 37 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med dem som åt minst. Risken att drabbas av stroke var 29 procent lägre.Man undersökte dock inte om det fanns någon skillnad mellan mörk och ljus choklad.
TYVÄRR HAR FORSKARNA också lagt till en brasklapp: Eftersom en chokladkaka innehåller massor av kalorier gäller det att njuta med måtta. Stor konsumtion kan leda till viktökning, som i sig ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Med tanke på de positiva hälsoeffekterna av att äta choklad tycker forskarna därför att det bör undersökas om det inte går att minska mängden fett och socker i de produkter butikerna frestar med."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar