måndag 12 september 2011

Choklad godis för ditt hjärta

Tänk att choklad återigen visat sig vara så förträffligt! Den här gången är det DN m fl som rapporterar från  en hjärtläkarkongress i Paris den 29 augusti. "Sluta smussla med chokladkakan – den är rena godiset för hjärtat. Chokladnjutare har en tredjedel mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom, kan forskare nu visa. --- Hjärtsjukdomar blir allt vanligare och 2030 förutspår Världshälsoorganisationen, WHO, att mer än 23 miljoner människor kommer att dö av den orsaken. Kost och motion är av avgörande betydelse."
Smaskigt chokladhjärta för både tunga och hjärta
"Brittiska forskare kan nu visa att det faktiskt kan vara nyttigt med en smaskig chokladkaka ibland.---Orsaken är att den innehåller antioxidanter och att choklad äger egenskaper som motverkar inflammationer. Bland annat hjälper den till att sänka blodtrycket.
Forskarna vid universitetet i Cambridge grundar sina resultat på sju olika studier med över 100 000 deltagare, både friska och hjärtsjuka. I varje studie jämförde man de som frossade mest med dem som knappt åt någon choklad alls. I fem av studierna var resultatet entydigt. De som konsumerade mest choklad i form av kakor, drycker och efterrätter hade 37 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med dem som åt minst. Risken att drabbas av  stroke var 29 procent lägre.Man undersökte dock inte om det fanns någon skillnad mellan mörk och ljus choklad.
TYVÄRR HAR FORSKARNA  också lagt till en brasklapp: Eftersom en chokladkaka innehåller massor av kalorier gäller det att njuta med måtta. Stor konsumtion kan leda till viktökning, som i sig ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Med tanke på de positiva hälsoeffekterna av att äta choklad tycker forskarna därför att det bör undersökas om det inte går att minska mängden fett och socker i de produkter butikerna frestar med."

Inga kommentarer: