Nektariner är en sort aprikos, som jag är enormt fortjust i, så därför kan jag inte låta bli att dela med mig av ett av Leilas många goda recept i min egen version. En läsare tipsade vid mitt förra Nektarinrecept om att den går minst lika bra att göra alernativt: med äpple som hon förkokt och i stället för mandelmassa använde hon nougat. Av "snålhet penslade hon med grädde i stället för ägg. Lite florsocker och kanel ovanpå. Den blev god och inte så söt". Och det är ju just det som är grejen; istället för att följa recept slaviskt kan man variera med vad man själv tycker ör gott eller har hemma. Tack för tipset Eva!
Frasiga Nektarinflarn med mandel 4 port
250 g smördeg(gärna på rulle)
150 g sötmandel
2 bittermandlar, malda
100 g rumsvarmt smör
150 g sötmandel
2 bittermandlar, malda
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker / motsvarande mängd honung, Stevia eller sötningsmedel
2 ägg, ekologiska
8 mogna skalade nektariner
4 st nektariner, mogna
2 ägg, ekologiska
8 mogna skalade nektariner
4 st nektariner, mogna
Smördegen gör jag helst själv och Leila tipsa om att smördeg alltid mår bra av att få ligga i rumstemperatur en stund innan man bakar med den. Hon brukar skära ut bottnarna, lägga dem på plåten och låta dem stå framme i c:a 5 h innan hon lägger på fyllningen. Då reser sig nämligensmördegen bättre i ugnen. Mitt tips är att i och med det också ta fram smöret. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Rulla ut smördegen och skär ut cirklar i cirka 12 cm i diameter med hjälp av en upp-och-nedvänd skål och lägg dem på bakplåtspapper. Lägg en mindre skål ovanpå varje rundel och rista en cirkel cirka 2 cm innanför kanten, men skär inte helt igenom degen.
Mal mandeln genom en kvarn eller mixa till ett fint pulver i en hushållsmixer och rör samman med det mjuka smöret, strösocker och ägg.
Jag malde helt enkelt ned mandeln med en kvarn direkt i smöret o blandade så ihop. |
Smaksätt med riven bittermandel. Bred ut mandelkrämen i den inre cirkeln och fördela klyftade nektariner inuti. Ställ in i ugnen och dra ned värmen till 200 grader. Grädda tills det fått färg och avnjut så snart det går!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar