så snygg tub också, som påminner om färgtuber! |
Kanske har du hört talas om Umami, som är det femte grundsmaken, vid sidan av sött, surt, salt och bittert.
Umami är japanska för "smak" eller "mystisk arom" och upptäcktes i Japan 1908 av Kikunae Ikeda, en kemist i Tokyo. Smaken är svår att beskriva mer än att den förstärker de andra smakerna och ger en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Man brukar säga att den är lite buljongaktig och salt, men främst den förstärker alltså smakupplevelsen. I mycket asiatisk mat, liksom numer även i västvärlden använder man istället Natriumglutamat, eller E621, som smakförstärkare trots att väldigt många västerlänningar är överkänsliga mot med det.
Taste No 5 Umami paste, som är en naturlig och icke allergiframkallande smak, finns nu att köpa t o m i min lilla stad.
min tomatsås blev t o m snäppet godare med en liten klick Taste No 5 i! |
sardeller ingår även i Taste No 5 liksom bl a svart oliver, balsam- vinäger och Karl Johan svamp. |
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar