Majrova är stora, runda, ofta gråaktiga rotfrukter, som innehåller mycket C-vitamin och har en rätt skarp smak. Den kallas även trädgårds- eller matrova emellanåt och är en gammal Nordisk kulturväxt, som är känd redan fråni det antika Grekland. I Frankrike kallas majrova för ”navet” (uttalas navé) och det namnet används även i Sverige ibland.
Majrova, helt enkelt |
Blir en hel måltid ostgratinerad med spenatsås och bröd |
400 g Majrova
200 g riven ost
salt och vitpeppar
grädde
Sätt ungen på 200 grader och skiva majrovan rätt tunt, samt lägg i ugnsfast form. Helst i flera lager, som du saltar och pepprar emellan.
istället för gratängsås tycker jag det är godare med bara grädde och riven ost över |
Medan det gräddas gör gärna den goda såsen till:
jag tycker det är godast med något stötta kumminfrön |
150 g hackad bladspenat
2 tsk hela kumminfrön
salt
Stöt kumminfröna lätt i en mortel. Rör ihop allt och låt vila i kylskåp till servering. Servera och njut ihop gärna med ett gott surdegsbröd.
ostgrainerade majrovor med spenatsås |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar