fredag 2 september 2011

"Tantvarning"?

En person som jag gick både grundskolan och gymnasiet med undrade för ett tag sedan på Facebook om "det är tantvarning när man blir lycklig över att hitta en turkos lagom stor" bla-bla-bla. De svar hon fick av (antar jag) främst folk i vår ålder var skämtsamt nedlåtande, vilket fick mig att inse hur olik jag är andra i min ålder.
Är Ewa Carlssons underbara utställning TANT-ism, på bilder jag
lånat från Örnsköldsviks museum & konsthall, avskräckande? NEJ!
För mig är nämligen tant ett epitet jag känt mig rätt hemma i sedan i 30-årsåldern och jag tycker att det snarare är beröm. Kanske eftersom norskans och danskans tante betyder moster eller faster och används av barn om närstående kvinnor de har förtroende för. Personligen ser jag mig själv som gammal och rynkig med långt grått hår och har redan, till min frisörs nöje, börjat spara på håret därför...

bild lånad från bokförlaget
Jag tycker att det är häftigt att Elin Ek vill "fridlysa tanten" enligt söndagens DN fast jag egentligen inte varit särskilt förtjust i Ek tidigare. Med boken Supertanten vill hon "återupprätta en nedvärderad grupp kvinnor" enligt en artikel från TT som finns i b la SvD och ÖP.  
"Att våga säga ifrån, även om det känns obekvämt, att inte humma nervöst, eller småle överseende när andra går över gränsen" menar Ek [och jag] är egenskaper att eftersträva, men som allt färre har i dagens Sverige. "Det kan handla om småsaker --- eller att visa civilkurage när en främling hamnat i trångmål. Tanterna har ett självklart medborgarskap som Ek fascineras av. De kan säga 'men hörrudu' till vem som helst. Samtidigt har de ett enormt socialt patos."    

Det är väl ändå inte den tanten det varnas för och som vi i tantåldern (när man som ung tänkte att då är man "tant") inte vill bli? I s f är jag verkligen inte som andra och ingen har (kanske därför) heller besvarat min kommentar att "i vår ålder är man antingen en tant (berömmande) eller en ragata/kärring (skällsord), det är bara att acceptera det!", så det är jag bara glad för. Vidare skriver LT om Tanten i Våra Hjärtan 31 aug "Tanten med stort T som sin idol. För dem symboliserar tanten ett antal eftersträvansvärda ideal" men då handlar det om det generation som våra barn tillhör... För räds man tantigheten är det bara att inse att man är gammal och dra täcket över huvudet, medan vi andra kan nalkas framtiden med huvudet högt! 

Inga kommentarer: