tisdag 4 mars 2014

Rättvist och ekologiskt för alla

Numer åker jag och Maja varje månad till Fröjas kafé och trädgårdar för att bunkra upp på rättvisemärkt och ekologiskt.
Varför man bör välja ekologiskt har jag återkommit till flera gånger, men det viktigaste är väl för att slippa alla gifter, både för min egen och för de som jobbar med framställandet av maten. Att dessutom läsa att det på vissa håll gödslas med avloppsslam innehållande rester av gifter från mediciner och annat på konventionell jordbruksmark gör det än viktigare att välja just ekologiskt, tycker jag.
Att det också är rättvisemärkt, eller fair-trade, borde också vara minst lika viktigt, men då gäller det att förhållandena för de som jobbar med maten är goda. Fairtrade Sverige har en vision för de varor som säljs med deras märkning: "Vår vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i utvecklingsländer har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar tillvaro, i vilken de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid." Det tycker jag verkligen att man bör stödja och det gör man bäst genom att just handla deras produkter. Var du kan hitta dem ser du här!
Som det står på skylten Ditt val gör skillnad. Fika på Fröjas
kafé är ett både rättvist och ekologiskt val som påverkar i det
lilla. Dessutom är det både gott och trevligt att sitta i växthuset!
"Fairtrade Sverige består av en förening och ett bolag. Vårt gemensamma uppdrag består i att öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter, genom att: licensiera Fairtrade-märket till företag vars produkter är certifierade i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier och skapa ett mervärde för dessa företag. Påverka detaljhandeln, återförsäljare och grossister att produktutveckla, utöka och marknadsföra sitt sortiment av Fairtrade-märkta produkter. Bilda opinion och sprida information med syfte att öka konsumentens kännedom och kunskap om Fairtrade"
Det du köper och lägger pengarna på är vad din handlare märker går åt och därigenom tar in mer av så använd din makt som kund genom att handla rätt, dvs helst rättvisemärkta och ekologiska varor!

Inga kommentarer: