söndag 23 mars 2014

Sista dagen för Sjuttio År och Universalt

Bram Bogart Svart Cirkel gouache (täckande vattenfärg)
Idag är det den sista dagen för både Sjuttio År, som är jubileumsutställningen för Östersunds konstklubb och för Gunvor Karlstrands utställning med på Härke konstcentrum. Därför blir det ett långt inlägg med mycket bilder.
Carl Fredrik Reuterswärd Spelkortsmotiv litografi
Östersunds konstklubb fyller 70 år och firar det med en jubileumsutställning som Jimmy Dahlberg curerat, efter att ha letat skatter i deras samlingar under titeln Sjuttio år på Ahlbergshallen.
Pablo Picasso Den Gamle kungen litografi
Det har han verkligen lyckats över förväntan med och utställningen innehåller verk av giganter som exempelvis Pablo Picasso liksom svenska storheter som Birgit Ståhl- Nyberg, som kommer från Jämtland.
Primus Mortimer Pettersson Stad i Rött olja
 – Fantastiskt kul jobb. Jag fick uppdraget i fjol och har gått igenom samlingarna på något hundratal verk, berättar han i ÖP --- sånt jag gillar. Här finns väldigt mycket spännande konst, som deponerats i kommunens lokaler.--- Jag har medvetet valt ganska många lokala konstnärer, här finns flera som jag gillar skarpt.
Birgit Ståhl- Nyberg Självporträtt olja och
Berta Hansson Spel och Dans II
Utställningen består av sammanlagt 28 verk och Dahlberg har verkligen lyckats hänga verken, som är i alla tänkbara tekniker, så att de förstärker och kompletterar varann.
Det är smakfullt och sparsmakat på ett sätt som annars ofta är svårt att få fram när så många konstnärer och tekniker visas ihop i samlingsutställningar, så jag vill verkligen gratulera Dahlberg till ett väl utfört jobb och konstklubben till att de valde ut honom till curator!
Olle Bonniér Konkretion litografi

Jag skulle gärna visa fler bilder, men nöjer mig med de bästa, vilket ändå blir en väldigt massa bilder.
Jag tycker det är särskilt kul att se de verk som visar en annan sida av ett konstnärskap än den som man förknippar med konstnären som exempelvis oljemålningen nedan av Lena Cronqvist.
Lena Cronqvist En Mur av Alar olja
Det jag skulle ha uppskattat i utställningen är årtal både när verket är gjort och i vilket sammanhang det köptes in, men det är egentligen bara petitesser.
Bengt Lindström Komposition olja och
Lennart Rodhe Treklang olja
Östersunds konstklubb bildades 1944 som en motkraft mot JLK, som då ansågs vara lite gammalmodig av en yngre generation konstnärer och konstsamlare. Klubben ville främja den nya konsten och hade syfte att "inom Östersund med omnejd verka för att sprida intresset för god konst, särskilt nutida konst, och skapa kontakt med konstintresserade."
Madeleine Pyk Sokrates Träd olja
Östersunds konstklubb har genom åren förvärvat ett stort antal konstverk, främst  i samband med arrangerande av utställningar i bl a Ahlbergshallen och konstsamlingen är deponerad hos Östersunds kommun som hängt verken i kommunens lokaler, skolor, förvaltningsbyggnader osv.
Carl Fredrik Reuterswärd Järn kjedjeskulptur
Under åren 1936-1939 samlades en grupp yngre konstnärer, med den då 22-årige konstnären Lennart Örnberg som initiativtagare, i ”en till de yttre formerna mycket lös men till innehållet mycket fast gemenskap”, som fick namnet Krokodilklubben. Gruppen tecknade kroki och diskuterade konst långt in på nätterna i Upplandsbankens gamla lokaler på Storgatan 30 i Östersund. (Dvs i just de lokaler mina föräldrar drev Svensk Fastighetsförmedling 1985 - 2002. Dvs där Via Grande nu ligger och lokalen på Biblioteksgatan 7, ända ned till gårdsöppningen, liksom källaren under den.) Husets dåvarande ägare, direktören Erik Brolén, upplät lokalerna till ungdomarna för endast 30 kr i månaden, bara man inte talade om det för någon.
Slas Traktor pastell och
Karl-Axl Pehrson Praetensis litografi
På grund av kriget splittrades gruppen, men i början av februari 1944 under pågående mörkläggningsövning men enligt protokollet ”mildrat av ett strålande månsken” träffades en del av den gamla gruppen och några fler konstintresserade personer och konstutövare  på Kafé Ritz, Rådhusgatan 37 i Östersund och beslöt att bilda en konstklubb. Vid klubbens första sammanträde, den 29 februari 1944, antogs stadgarna bl.a innehållande syftet ovan. Detta läser jag med ett litet leende på deras hemsida. Tänk att jag tillbringat så många år i de lokaler där de träffats utan att ens veta om det.
Bror Hjorth Albert Schweitzer träsnitt
Den fortsätter "Under åren har ÖKK anordnat ett otal utställningar. Redan två år efter bildandet lyckades klubben locka den redan då mycket uppmärksammade Karl Kylberg att ställa ut i Östersund.---1953 visades den s.k. franska utställningen med verk av Picasso, Matisse, Braque, Chagall och Legér. Dessutom har många Jämtländska konstnärer visat upp sig i ÖKKs regi."
Nu går jag vidare till Gunvor Karlstrand som visar akrylmålningar på  på Härke konstcentrum t o m idag.
Karlstrand visar ett pastost måleri i akryl av ett universum med både värme och kyla som skvallrar om ett intresse för mysticim även i titlarna.
Det är inte förvånande att läsa att Gunvor Karlstrand är utbildad till expressiv konstterapeut och att hon har  intresse för myter, symboler och andliga frågor.
Närvaron
Symboliken med en liksidig triangel med vad som påminner om ett öga i står för det fulländade som ser allt även det som vill vara fördolt.
Läs mer om utställningarna i LT och ÖP!

Inga kommentarer: