onsdag 12 mars 2014

Ofärgat på Mono

Galleri Mono visar nu Pelle Angvert svart/vita målningar under titeln Ofärgat t o m 9 mars.
Angvert målar i vattenlöslig olja och hans teknik att spraya med vatten och skrapa bort skikt av målningarna är väldigt effektiv.
Det är dramatiska och snygga bilder, med en ödesmättad romantisk underton. Kanske är det Angverts upplevelser av att gå in i väggen han bearbetat i utställningen? I ÖP berättar han:
– Det går inte varna en som är på väg in i väggen och i början skrattade jag bara åt allt. Men sedan blev det otäckt, när jag började glömma saker som att barnen skulle till förskolan. --- Det känns som att få ett slag i ansiktet när man går in i väggen och om man försöker resa sig igen innan man är utvilad får man ett till. Det är som att någon står över en och tvingar en att ligga kvar.
Ett öde han tyvärr delat med alltför många, men som han tack och lov nu  tycks ha tagit sig vidare ur!. Och jag skulle inte vilja bli den jag var heller.
Han berättar vidare i ÖP:
– I början handlade det om att överleva dag för dag. Jag kunde sitta vid köksbordet i veckor i sträck och bara stirra framför mig. Jag såg på barnprogram utan att lyckas förstå handlingen. ---Någon sa att jag skulle kunna bli 75 procent av vad jag en gång var efter det här, men jag tycker att jag är 100 av något annat

Läs mer om utställningen i ÖP och LT!

Inga kommentarer: