torsdag 20 mars 2014

Vårdagjämningen en bluff

Idag är det äntligen vårdagjämningen, men här är det vinter igen efter en vårlik period. Jag har tidigare förklarat hur vårdagjämningen fungerar här, men nu läser jag i National Geographic att "myten om  vårdagjämningen inte håller". Egentligen är det dock bara själva namnet som är bluffen, för som jag förklarade, så är dag och natt inte alls lika långa, utan det som sker är att solen under sin årliga rörelse passerar himmelsekvatorn på sin väg från söder mot norr. Idag sker det kl 17,57.
Dag och natt är alltid lika långa före vårdagjämningen och efter höstdagjämningen, säger Geoff Chester, som är kommunikationsexpert vid U.S. Naval Observatory i Washington D.C. i USA till National Geographic. ”'Exakt när det sker beror på var på jorden man befinner sig', säger han. Vid den tidpunkt då solens centrum passerar över ekvatorn, vilket är den officiella definitionen på dagjämning, är dagen en smula längre än natten överallt på jorden. Skillnaden är en fråga om geometri, atmosfär och språk."
Här kan du se en video på engelska: Så fungerar dagjämning

"Om solen bara var en pytteliten ljuspunkt, och jorden inte hade någon atmosfär, skulle både dag och natt vara precis tolv timmar långa vid vårdagjämningen. Sett från jorden är solen emellertid för det första nästan stor som spetsen på ett lillfinger på en utsträckt arm, eller cirka en halv grad i diameter.---Vårdagjämningen inträffar emellertid när solens centrum korsar ekvatorn. Till det kommer att jordens atmosfär böjer av solljuset, när solen står precis över horisonten, så att den gyllene skivan ser ut att stå en smula högre på himlen än den i själva verket gör. Resultatet är att solen verkar dyka upp över horisonten ett par minuter tidigare än den verkligen gör. På den första vårdagen är dagen därför i själva verket längre än den tidsrymd från att solen skär horisonten vid soluppgången, tills att den skär horisonten vid solnedgången.”

Inga kommentarer: