fredag 15 februari 2013

Tingshusets svek och uppryckning

När jag var ung var jag väldigt engagerad i Östersunds Musikforum och satt bl a med vid nästan alla möten kommunen hade med de ideella föreningar som sedan fick en fristad på Gamla Tingshuset.

Därför blir jag väldigt upprörd av att läsa att Gamla Tingshuset, som vi kämpade så hårt för att det skulle bli ett kulturhus för ungdomar i slutet av 80-talet numer "allt eftersom tiden har gått har de ideella föreningarna försvunnit från Tingshuset". Anledningen är hyreshöjningar på upp till osannolika 450%. "Något föreningshus är inte Tingshuset längre. De flesta som har tillgång till lokaler bedriver någon form av ekonomisk verksamhet" enligt 100 % Östersund.
"-Samhällsutvecklingen [gör det] svårt att få unga människor att jobba ideellt och i föreningar. Därför har vi sett det så att vi i styrelsen [för Föreningen Tingshuset] måste ta mer ansvar för att ordna saker för unga. Det här är inget vanligt småföretagarhus, den bilden är orättvis" säger Föreningen Tingshusets ordförande Patricia Erlandsson till 100 % Östersund och angående hyreshöjningen fortsätter hon:
-Det är en serviceavgift, men den är grundad på storleken på lokalerna.

Det läskiga är att ingen på kommunen verkar ha koll på vad som egentligen bestämdes om Gamla Tingshuset från början, eftersom jag antar att de politiker som var inblandade då gått i pension. Jag ställde mig väldigt frågande till att det framfördes önskemål om verksamhet för ungdomar i det Kulturhus vi kämpar för att få till stånd i Östersund eftersom jag var så övertygad om att det redan finns i Gamla Tingshuset. Nu har jag dock förstått att så tyvärr inte alls längre är fallet. Frågan är dock varför

När jag fick syn på artikeln ovan  i senaste 100 % Östersund kontaktade jag därför Karin Thomasson, som verkar vara ansvarig politiker om det. Jag kan liksom omöjligt hålla mig ifrån att försöka lösa problem, fast jag anstränger mig för att låta bli...

6 kommentarer:

Anonym sa...

yvärr är inte allt sant som står i tidningarna, de vet du med.
Vi som sitter i styrelsen har haft ett slitigt år med att rensa upp i en ekonomi som var nära att få hela skeppet att sjunka.
Dessutom försöker vi skapa mer o fler verksamheter och därtill behövs en driftig ledare. Kommunen har dock varit alltför ointresserade av att ta del av vad som händer i Tingshuset, samt att det satsas alldeles för lite pengar för att få till den verksamhet som önskas.
Jag ska berätta mer för dig så att du förstår läget och vår målsättning.
Alla vi som sitter i styrelsen vill inget annat än att skapa en kreativ och självklar mötesplats för alla stadens ungdomar!
/Marina

Anonym sa...

Så länge det inte är vintersport som bedrivs i huset lär inte kommunen bry sig nämnvärt ...

/Fredrik

Lyckans Smed sa...

Tack för info och all lycka med uppryckningen! Kommunen anser ju tyvärr att kultur = sport...

Anonym sa...

Visst, sport är (på någon nivå) kultur. Men kultur är så mycket mer än sport! Östersunds kommun tycks på denna punkt blinda! G:a tingshuset förtjänar ett erkännande. Som kulturell grogrund, plattform och potentiell trampolin. I annat fall kommer säkert den kulturella myllan i vår lilla stad att utarmas allt mer ...

/Fredrik

Anonym sa...

Skulle ju vara intressant att veta vad som inte är sant? Eller vem som ljuger?
/Gunnel

Lyckans Smed sa...

Verkligen! Jag har dock en benägenhet att ha större förtroende för styrelsen, som säger sig ha jobbat med de bra problem som varit i över 1 års tid än Karin Thomason, med tanke på att kommunen bara pytsar i pengar o sedan förväntar sig att allt ska funka utan att de behöver lyfta ett finger.

Jag tänker dock undersöka saken vidare!