söndag 24 februari 2013

Italienskt aubergine-gott

Riktigt gott med aubergine är denna italienska klassiker; Pamesanost-gratinerad Aubergine, helt enkelt. Det var duktiga Johanna WestmanGo'kväll som tipsade om det i veckan, så då måste det naturligtvis testas!
Melanzane alla parmigiana 4 port
1 stor aubergine eller två små 
2 msk salt för att ”vattna ur” aubergine 
2 msk olivolja (sammanlagt i receptet ingår ungefär 1 dl)
Sätt ugnen på 200°. Skiva aubergine så tunt du kan. Lägg skivorna i lager i ett durkslag med lite salt mellan varje lager.
Ställ gärna något tungt ovanpå (jag använde en vattenfylld bunke.

       (1 msk olivolja
2 burk(ar)tomater, gärna cocktailtomater
1  lök

1/2 tsk salt
1 tsk socker
Skala och hacka löken. Stek den i olivolja tills den är mjuk och genomskinlig. Häll på tomater, salt och socker och låt såsen sjuda i ungefär 15 -20 minuter.) Jag använde istället min vanliga tomatsås

Borsta av saltet från aubergineskivorna och lägg dom tätt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Sätt in plåten i ugnen,  dra ned ugnen till 180°och torka i i 10 minuter.

Brödröra:
1 dl riven parmesanost

1 dl ströbröd, panko, rivet vitt matbröd eller dagsgammal ciabatta
1/2 tsk salt 
3 msk olivolja
 ca 1 msk fint hackad persilja
Lite extra parmesan
1 extra matsked olivolja till gratineringen
Blanda den rivna parmesanen med bröd, salt och finhackad persilja och rör om. Häll i olivoljan och blanda om ordentligt. 


       Höj ugnsvärmen till 225 grader. Strö 2 –3 matskedar brödröra i botten av en form. Häll på 3 – 4 matskedar tomatsås  Lägg på en tredjedel av aubergineskivorna. Fortsätt att varva alla ingredienser. Se till att allt blir täckt av tomatsåsen och toppa med lite extra riven parmesan. Sätt in formen i ugnen i 15 - 20 minuter. 
       Låt den svalna något innan serveringen. Servera med en sallad och bruschetta eller med goda ostar och charkuterier.

Inga kommentarer: