onsdag 27 februari 2013

Det här med Positiv pessimism

När jag nu läst in mig på det här med Positiv pessimism inser jag att det inte alls är så tvärtemot mina egna erfarenheter som jag först trodde. Egentligen handlar det visst främst om ren realism och just att vara fullt medveten om det jag brukar hävda att om man inbillar sig att det finns rättvisa i livet så kommer man att få det jobbigt.
bild lånad från webben
Tidigare var jag oerhört kritisk mot Barbara Ehrenreich efter ett avsnitt av  Jakten på lyckan, men hon har faktiskt helt rätt i vad hon uttryckt i boken Gilla Läget att "religion och positivt tänkande-förkunnelsen--- [får] effekten att skulden för vad som egentligen är resultat av politiska eller ekonomiska misslyckanden eller bedrägerier skjuts över på individen.--- Det gäller alltså att oavsett belägenhet vara positiv, entusiastisk och optimistisk, men klarar man det utan ett generöst mått av självbedrägeri?" som SvD skrivit. Så där vill jag ta tillbaka vad jag skrev.
Mer om  Positiv pessimism kan du läsa här och här. Jag vidhåller dock att vi själva har stor makt över hur vi mår genom vårt förhållningssätt, men det vore omöjligt om det vore hela hemligheten! Vårt eget ansvar ligger väl någonstans i att det handlar mindre om hur vi har det och mer om hur vi tar det.
bilder lånade från webben

Inga kommentarer: