onsdag 6 februari 2013

Återanvänt förflutet

Jenny Berntsson ställer ut sitt återanvända förflutna t o m 20 februari på Galleri S. Förflutna? Ja, det är så enkelt att Berntsson använder gamla dagböcker, teckningsblock och annat i sin konst på ett väldigt speciellt sätt.
Hon har strimlat, rivit sönder och målat över dessa och så sammanfogat dem till helt nya verk. Kollaget ovan, One Moment Another 1 (3), med en tydlig mosaik-känsla ser nästan ut som en flygbild av ett landskap ur detta perspektiv.
One Moment Another II (1) och
One Moment Another II (2)
Det är främst gråskalor i verken, vilket inte ter sig särskilt konstigt när man vet vari deras  ursprung finns, men de olika strukturerna ger en spännande finish, som påminner om naturmaterial och rena  jordfärger.
Material 1 - 14
Berntssons lekfullt presenterade verk ger dem en rörelse och ett uttryck som jag tycker verkligen dematerialiserar dem, fast hon "talar om att hon vill materialisera sin konst" i ÖP. Det kanske ter sig konstigt, men på nåt sätt känns det som om vi egentligen menar samma sak med det. Att hon vill att ursprungsmaterialen ska materialisera sig tydligt som något helt annat.
Text as, One Moment Another 1 (1) och
One Moment Another 1 (2)
Text as-verken innehåller ord som abstrakta bildfragment som är svåra att uttyda. Ger man dem tid så uppenbarar de sig dock framför mina ögonen. Det är delar av dagbokstexterna, som i original används i andra verk, som målats in dessa verk, som det ovan till vänster. 
Vertigo II  - Vertigo IV
Enligt LT var Berntsson politiskt aktiv i ungdomens Trolhättan och "Minnena därifrån har hon med stöd av dagböcker bearbetat i teckningar som sedan strimlats sönder till fragment och fått utgöra element i nya skapelser."
Vertigo I
"Dessa visades på den mer platsspecifika [en utställning som är bunden till en särskilt plats pga material eller miljö] utställningen Reconstructing 1990-2000 & 2012 i Trollhättan. Nu har hon tagit dessa collage och skapat mindre, där vissa har påtagliga likheter med det ursprungliga verket och andra återbördats till materiella former. De presenteras som pappersrullar" Vertigo I - V. Just att texten är inrullad och dold för min blick gör dem extra intressanta för mig, som är en nyfiken person som helst vill se allt, även det fördolda. Lite frustrerande, men framför allt just spännande.

One Moment Another 1 (4)
Jag tycker att det är modigt att använda sitt eget förflutna på det sätt Berntsson gör, men skulle aldrig själv våga mig på det. Mitt förflutna och mina minnen är oerhört värdefulla för mig, efter den delvisa minnesförlust jag fick efter mina hjärnblödningar. När jag precis vaknat efter medvetslösheten var de senaste fyra åren helt försvunna, så tack vare mina detaljrika dagböcker, foton och framför allt vänners och familjs berättelser lyckades jag rekapitulera det mesta, utom de allra sista dagarna före olyckan. Kanske är det just därför mina ägodelar känns så livsnödvändiga för mig?

Jenny Berntssons utställning visas t o m 20 februari, så missa inte den!

Inga kommentarer: